Video: Dyrene får en brat fravænning før dyrskuer

Blondevisker: At gøre dyr klar til dyrskue handler om psykologi. Hendry og Frederik Pool har lært nogle tricks af en mand ved et udenlandsk dyrskue, så dyrene kan blive trækvante på 14 dage.

For Hendry og Frederik Pool, far og søn, er avlen af blonde d’aquitaine en fælles hobby. Interessen er så stærk, at de ikke kan nøjes med at følge med i danske dyrskuer – de tager også hvert år til Frankrig og Holland foruden flere af de danske.

»Dyrskue er hygge og sammenhold. Det er fest om aftenen og at drikke en øl sammen. Børnene har været med, fra de var små og ville vælge dyrskue frem for en tur sydpå«, forklarer Hendry Pool.

Det handler naturligvis også meget om dyrene, og far og søn har kælet for deres blonder i mange år for, at de kan kaste præmier af sig. Det vidner skabet med ærespræmier, der står i stuen, om er lykkedes. 

Blonde er en fantastisk race, mener de, men den kan også være livlig, og det kræver træning for, at den kan trækkes på et dyrskue. På et dyrskue i Frankrig lærte de et trick af en gammel, erfaren avler, så de bliver trækvante på 14 dage.

»De starter med en koldtyrker, når vi fravænner dem fra moren og får slet ingen kontakt med hende. Så fanger vi dem og binder dem hver dag i en uge. Derefter begynder vi at trække med dem hver dag, og tricket virker«, siger Hendry Pool. 

Frederik Pool uddyber: »Når man fravænner dem, og moren ikke er der, ved de ikke, hvem der bestemmer endnu. Der er ikke opbygget hierarki, og der har vi chancen for at lære dem, at det er os«, siger han. 

Inden de lærte det trick, begyndte de først at træne dyrene, når dyrskuet var i sigte, men så havde dyrene allerede etableret et hierarki med de andre dyr, så det var sværere at lære, at det er landmanden, der bestemmer, og det tog længere tid. 
 

Læs mere i Magasinet Kødkvæg 6, der netop er udkommet

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.