Økologer øger andelen af efterafgrøder
ØkologiRådgivning Danmarks kunder har hævet andelen af marker med efterafgrøder fra 22 til 29 procent over de seneste tre år.

En opgørelse fra ØkologiRådgivning Danmark viser, at kunderne i stigende grad vælger at lukke ’hullerne’ i sædskiftet med efterafgrøder.

Fra 2016 til 2018 er andelen af marker med efterafgrøder steget fra 22 til 29 procent.

Det skriver Økologirådgivning Danmark.

Hertil kommer marker med kløvergræsudlæg, der også har efterafgrødefunktion, om end formålet er et andet. Til sammen er der nu efterafgrøder og udlæg i 49 procent af markerne mod 46 i 2016.

"Det er glædeligt, at efterafgrøderne nu for alvor bider sig fast. Det arbejder vi målrettet for. Den største vækst ser vi i brugen af de frivillige efterafgrøder med bælgplanter, lyder det fra plantechef i ØRD", Claus Østergaard.

Særligt rødkløver sået om foråret i vinterrug har stor effekt og er blevet populær hos økologerne, men også blandinger af hvidkløver, græs og cikorie i vårsæd samt vikke- og olieræddike sået lige efter høst vinder frem.

Efterafgrøderne er ifølge Claus Østergaard svaret på mange af de helt aktuelle udfordringer, økologiske landmænd – og landmænd i det hele taget – står overfor: usikre vejrforhold, faldende jordfrugtbarhed og krav om klimabevidst produktion.

"Fremtidens økologiske landmand skal ikke kun dyrke sunde fødevarer, rent grundvand og god dyrevelfærd. Der er meget større dagsordener i spil", konstaterer plantechefen

"Vi skal lagre mere kulstof i jorden, arbejde med recirkulering af næringsstoffer og producere klimavenligt. Det er ikke sikkert, alle kan alt i morgen, men det er den retning, vi går i. Man må tage et skridt ad gangen, og flere efterafgrøder er et af dem".

Hvilke næste skridt, økologiske landmænd kan tage, sætter ØRD-rådgiverne fokus på med møderækken ’ØRD Next Step’ i januar.

Programmet er gennemsyret af fremtidens muligheder og udfordringer. På sessioner for henholdsvis mælkeproducenter og planteavlere sætter rådgiverne spot på tendenser og udviklingsmuligheder de kommende år.
 
"Vi skal se på fremtidens fodermidler, gødninger og maskinpark og på, hvor mulighederne for merværdi ligger, og vi gør det helt praktisk og konkret. Det er gode råd og viden, man kan tage med hjem og sætte i spil med det samme", understreger Claus Østergaard.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.