DMI: Vi får næppe en periode med vedvarende regn den kommende måned

Der er ikke meget godt for tørkeramte landmænds i DMI’s prognose for den kommende måned. Vi får næppe en periode med vedvarende regn. Spredte byger er ikke tilstrækkeligt, til at afhjælpe de tørre forhold.

De seneste dages regn har langt fra været tilstrækkeligt til at vande jorden op og afhjælpe de tørkepletter, der flere steder breder sig i vintersæden. 

Udsigten for vejret i den kommende uge gør ikke situationen bedre.

Den byder på tørt vejr med sol. Der kan falde byger med samlet 3-10 millimeter – mest i Jylland. Og så kan temperaturen lokalt snige sig op på 30 grader. 

Derefter er DMI’s prognose mere usikker. Ifølge Jens Lindskjold, fra DMI, så er der i denne periode ikke klare signaler på, i hvilken retning vejret vil udvikle sig.

Det mener han er positivt, hvis det resulterer i en periode med omskifteligt vejr.

Det vil nemlig give spredte byger.

Omvendt er der ikke noget i prognosen for den kommende måned der tyder på, at vi får en periode med vedvarende regn.

Tvært imod indikerer prognosen, at vi i de kommende fire uger får mindre nedbør end der normalt falder i denne periode.

Kan hurtigt blive kritisk

I Vestjylland glæder planteavlskonsulent Per Skodborg Nielsen sig over, at nattefrost ifølge DMI’s prognose er passe for i år.

Til gengæld er han bekymret med udsigt til en uge med masser af sol og uden tilstrækkelige mængder nedbør.

- Flere steder i vores område er der faldet 10-15 millimeter de seneste dage. Men med en fordampning i vintersæden på 2-3 millimeter, så rækker det kun en uge frem. Får vi en periode med sol, vind og høje temperaturer, så kan det hurtigt blive kritisk, siger Per Skodborg Nielsen. 

Han tilføjer, at tørkeskaderne indtil videre ikke voldsomt udbredt. Men i rug og vinterhvede ses der flere steder allerede tørkepletter. De vil hurtigt brede sig, hvis vi ikke får nedbør.

Dyrt at vande

Fordampningen fra de forårssåede afgrøder er fortsat begrænset.

Vårbyggen står derfor godt mange steder i det jyske. Mange landmænd har da også vandet alt vårbyggen første gang. Det er dyrt i år, på grund af de høje priser på el.

Men det bør ifølge Per Skodborg Nielsen ikke få landmændene til at holde igen med vandingen. Det er nemlig erfaringsvis de første vandinger, der betaler sig bedst – og kommer man bagefter med vandingen bliver det dyrt.
 
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.