Første hvidkløver høstet: 700 kg våd råvare - mon frøene kan spire?

På trods af heftige regnskyl lykkedes det for Henning Hansen af få hvidkløverhøsten i hus mandag og tirsdag.

På bedriften Svensholm ved Slagelse blev der mandag og tirsdag høstet syv hektar hvidkløver af sorten Liflex.

Afgrøde blev skårlagt fredag i solskin med bedriftens egen BCS-klipper.

"Hvidkløveren var faldet sammen og lå ned på jorden, så der har nok været mere dryssespild end normalt," vurderer Henning Hansen, ejer af Svensholm.

Han fortæller, at der lørdag og søndag faldt 38 mm over bedriftens marker, hvilket har kostet yderligere spild.

Og  med yderligere nedbør i sigte besluttede han sig for at løfte skåret mandag formiddag, og selvom skåret ikke kunne nå at tørre, blev der tærsket fra mandag eftermiddag kl. 16 med en Claas Lexion 760, ågang 2016, med pickup bord.

Vandindholdet var ret højt med 28 procent, men der var ikke så meget at gøre, for frøene skulle hentes i hus, fastslår Henning Hansen.

Udbyttet er opgjort til 700 kg råvare pr. hektar.

"Det vill jeg nok ikke have solgt den for tidligere på sommeren, men med det vejr, vi har haft, er jeg rigeligt  tilfreds," siger Henning Hansen, der nu er spændt på, hvor meget renvare bunken indeholder og om frøene i det hele taget kan spire.

"Hovederne var helt mørke, nok på grund af den megen regn. Normalt er de jo lysegule ved høst," siger ejeren af Svensholm, der leverer hvidkløverfrøene til DSV Frø.

Svensholm driver 250 hektar planteavl med blandt andet tre kløver- og frøgræsser, nemlig hvidkløver, rødsvingel og engrapgræs, og dertil kommer en sobesætning på 265 søer. Der er maskinfællesskab med Idagaard på tilsammen 1.000 hektar.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen her eller deltag med dine egne billeder her

Billedet er indsendt af Janne Clausen, som er fodermester på Svensholm. Det er første foto indsendt af høst af hvidkløver, og Janne Clausen har dermed vundet Skyd Høsten Først i kategorien hvidkløver. 

 

 

 

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel, vinterbyg, vinterraps, vinterhvede, vårbyg, triticale, rug og hvidkløver.
  • Mangler høst: Havre.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.