Høstbarometer: Majs til helsæd i hus - kun én region har udbytter under normalår
Majssnitterne gik for alvor i gang på markerne tilbage i uge 39. Her fem uger efter er høsten af majs til ensilering kommet i hus med et tilfredsstillende udbytte.

Sidste år tog høsten af majs til ensilering syv uger, da slutfasen var udfordret af en del nedbør og dårligt føre for maskinerne i marken.

I år tog majshøsten fem uger. Det er samme varighed som høsten i det ekstreme tørkeår 2018, hvor høsten allerede startede i uge 35.

Jens Otto Vigsø fra Landbonord beretter om en nordjysk majshøst, hvor føret i markerne har været noget af det bedste i flere år.

Udbytte over normalen

På landsplan lander det gennemsnitlige udbytteindeks på 102. Det svarer til lidt over normalen med 10.947 foderenheder pr. hektar.

Fyn er højdespringeren med et udbytteindeks otte procent over normalen, mens områderne omkring Herning og Holstebro, som de eneste, lander på et gennemsnit under normalen.

På Bornholm er udbyttet vurderet til at ramme normalen, hvilket også gør sig gældende for hele Sjælland.

Planteavlskonsulent Torben Videbæk fra Bornholm skriver, at majsmængderne er der, men at de ser ud til at være domineret af mange små kolber. Det er dog endnu for tidligt, at fastlægge de præcise udbytter og kvalitet.

Der står fortsat enkelte majsmarker tilbage over hele landet. Det er majs, som skal høstes som kolbe- og kernemajs. Ved høst af kolbemajs sigtes der efter et tørstofindhold på omtrent 55 procent.

Faktaboks

Høstoverblik

  • Høsten af majs til ensilering tog sin start i uge 39 og er afsluttet her fem uger senere. 
  • For de fleste landmænd har det været en nem høst i år.
  • Det samlede udbytteindeks på landsplan lander på 102. Det er lidt ringere end sidste år, hvor det landede på 105. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.