Tilbagemeldinger fra planteavlskonsulenter fra hele landet tegner et tydeligt billede af, at der i år er store regionale forskelle på, hvor fremskreden majssåningen er.
På Bornholm er majssåningen endnu ikke gået i gang, mens landmænd på Nordsjælland og Fyn er godt og vel halvvejs med såningen.
På Fyn er der dog stor forskel på, hvor meget den enkelte landmand har sået. I kystnære områder er en stor del af majsen sået, mens det længere inde på øen fortsat er for koldt.
Ingen panik
Jordtemperaturen har mange steder haft svært ved at snige sig over de ønskede otte grader målt i 10 cm dybde.
Det bør man dog ikke gå i panik over.
Forsøg viser, at det giver et udbyttetab på henholdsvis 200, 800 og 2.000 foderenheder pr. hektar, hvis såningen af majs udsættes med henholdsvis én, to eller tre uger i forhold til det optimale såtidspunkt.
Forsøgene viser samtidig, at vi ofte skal hen på den anden side af 20. maj, før sen såning koster udbytte.
Anbefalingen er derfor fortsat at vente med at så majs, til jordtemperaturen er tilstrækkelig høj.
For konventionelle landmænd er det otte grader. Økologisk majs bør sås ved en jordtemperatur på ti grader. Det skyldes, at økologisk majs ikke på samme måde som konventionelle majs har gavn af startgødning.
Relaterede artikler
Kommentarer