Strandsvingel med grønne strå høstet på usædvanlig vis

Mikkel Ravn Jørgensen, Gravergaarden på Fyn, har i 23 hektar med 2. års strandsvingel kun taget toppen af afgrøden - og frøene - med mejetærsker. Den ca. en meter høje stub bliver efterfølgende underskåret med skivehøster.

På bedriften Gravergaarden ved Glamsbjerg på Fyn var frøene modne for 23 hektar med 2. års strandsvingel, men stråene meget grønne. Derfor valgte ejer Mikkel Ravn Jørgensen en lidt usædvanlig høstmetode sidste uge, da han høstede frøgræsset over tre dage fra mandag til onsdag.

Afgrøden blev toppet af med mejetærskeren, en Claas 670 med 31 fods skærebord, og der blev sat en stub på cirka en meter.

"Det har kørt fantastisk, og vi har ligget med en kapacitet på omkring 1,5 hektar i timen, men har så også kun kørt på de bedste timer på dagen", fortæller Mikkel Ravn Jørgensen.

Stubben er efterfølgende blevet underskåret med en skivehøster, luftet, revet sammen og skal afsættes som foder til Holland, hvis kvaliteten holder. Alternativt kommer det i fyret.

"Det er en høstmetode, jeg har brugt tidligere i strandsvingel, og også i rajgræs. Det synes jeg, vi har haft held med, også fordi svingelen sjældent ligger så tungt, at man skal langt ned for at tage den. 

På den måde sparer jeg også en arbejdsgang i forhold til at skårlægge. Jeg fælder ganske vist stubben med skivehøster, men afgrøden skal jo afpudses før eller siden. Vi har heller ikke noget dryssespild, når det går så nemt som i år", siger Mikkel Ravn Jørgensen.

"Men hvis jeg havde haft et pickup skærebord til rådighed, ville jeg da nok vælge at skårlægge", tilføjer han.

Strandsvingelen af sorten Barolex står på JB 5 jord og blev høstet ved et vandindhold på 22 procent. Udbyttet ligger på ca. 2.000 kg råvare pr. hektar.

"Det er til den gode side, og kan vi lande på 1.800 kg renvare pr. hektar, vil det være en rigtig god afgrøde", siger Mikkel Ravn Jørgensen. 

Gravergaarden er en ren planteavlsbedrift med 500 hektar og udlejede staldbygninger. 

I markplanen i år står vinterhvede til fremavl, vinterrug til fremavl, vårhvede til fremavl og brød, spinatfrø, hestebønner, strandsvingel og rødsvingel. Både de 60 hektar med rødsvingel og 23 hektar strandsvingel er nu i hus, og næst for i høsten står vinterrug.  

Med det indsendte foto deltager Mikkel Ravn Jørgensen i konkurrencen "Skyd Høsten Bedst".

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.