Tre generationer høster maltbyg - 78-årige Flemming kører korn fra

Maskinfællesskab på Lolland har klippet godt en tredjedel af 150 hektar maltbyg - og med til dagens høstarbejde er tre generationer, nemlig Rasmus, Michael og Flemming.

På Vestlolland har de tre bedrifter Lille Stensgaard, Orehavegaard og Skelstrup et maskinfællesskab på fjortende år.

Fredag i sidste uge blev der taget hul på høsten af 150 hektar med maltbyg.

Her tirsdag middag er der høstet ca. 60 hektar af maltbyggen, og der er opnået et middelstort udbytte på ca. 90 hkg pr. hektar i snit.

Det fortæller Rasmus Christiansen, der som dagens opgave kører korn fra mejetærskeren, en syv år gammel New Holland 9.90 med 35 fods skærebord.

Han er søn af ejeren af Lille Stensgaard og Orehavegaard, Michael Christiansen, der i dag sidder i cockpittet i mejetærskeren.

Ældste generation, 78-årige Flemming Christiansen, kører korn fra - og klarer i øvrigt også at pløje 400 hektar hver sæson.  .

Den høstede vare lever op til kravet til proteinindhold for maltbyg, viser analyserne. 

Vårbyg sået 7. marts

Rasmus Christiansen melder om fin kernekvalitet, og analyserne viser et proteindhold, der rammer kravet til maltbyg. Vandprocenten ved høst er i lejet 13-14.

Kun en sort er taget i dyrkning, Irina, fordi man kun har en tørresilo til rådighed til maltbyggen.

"Vi kunne nok godt have brugt mere vand på nogle tidspunkter, men det ser ud til at vi er blevet reddet af vores gode jord," konstaterer Rasmus Christiansen.

Vårbyggen er sået på pløjet jord allerede 7. marts, og også sidste år var jorden tjenlig meget tidligt, hvilket formentligt har givet udbyttet et lille ekstra nøk i vejret.

78-årige Flemming Christiansen giver en hånd med både under høst og når der skal pløjes.

Frøgræs er en ny afgrøde  

Maskinfællesskabet har en markdrift på 744 hektar med korn, raps, 200 hektar sukkerroer og 18 hektar bær, mens 75 hektar græsfrø er med i markplanen som relativ ny afgrøde.

I år er der høstet rødsvingel på fjerde år, og det er blevet til en meget flot høst på 2.500 kg råvare pr. hektar i snit af sorterne Wagner og Mellori, et pænt stykke over sorternes gennemsnitsudbytte.

Strandsvingel af sorten Lipalma er høstet for første gang, og her er det blevet til et skuffende udbytte på ca. 1.100 kg råvare pr. hektar

Til Lille Stensgaard og Orehavegaard hører også en svineproduktion med 300 søer og produktion af ca. 17.000 slagtesvin årligt, som aftager hele hvedeavlen.

Med de indsendte fotos deltager Rasmus Christiansen i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd høsten 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.