Vandingsmaskiner kører på fuld tryk - fortsat højt tørkeindeks
De sidste uger har været kølige og ustadige med byger. Men vandunderskuddet i jorden er stadig stort.

Trods regnbygerne ligger DMIs tørkeindeks stadig højt i hele landet. Indekset er på 7 til 9 på en skala fra 1 til 10 - højst på Midtsjælland.

Vandingsmaskinerne kører fortsat på fuldt blus. Der er stor forskel på afgrøderne på vandede og ikke-vandede arealer. Vinterafgrøderne har nu tørkepletter på lettere jorde. Men vårsåede afgrøder er også præget af tørken i form af uens fremspiring pga. for tørt såbed.

Spinat og roer er skadet af blæst og kulde og har mange steder dårlig fremspiring. Det fortæller planteavlskonsulenterne bag såbarometeret.

Regnen er faldet meget uens de fleste steder. På Fyn er der kommet 10 til 60 mm, siger Hanne Pontoppidan, Centrovice:

Fire af 10 vandingsmaskiner i sving: Vi vander hvede og frøgræs på højtrykMark Mandag 29. april 2019 · 07:07

»Hvor der er faldet mindst, er der tørkepletter i al vintersæden på let jord. På god jord er der endnu ikke tørkepletter, men vintersæden udvikler sig for hurtigt i de letteste områder af marken. Rapsen har gulbrune kronblade på de lette jorde. Første års fodergræs og frøgræs mangler også vand og varme«, siger hun.

»De tidligt såede raps- og vintersædsmarker er hårdest ramt. Vi har lidt småbyger, men kulde og vandmangel sætter afgrødernes vækst lidt i bero. På nogle vårsædsmarker, især knoldet jord, er fremspiringen uens pga. vandmangel«, siger Morten Steg, LandboSyd.

I Østjylland ser de gode jorde ok ud. Men der er tørkepletter på sandjorden - mest i byg. Rapsen har haft det største vandforbrug, men virker ikke tørkeramt endnu, fortæller Casper Andersen fra LMO.

»Rapsen har et problem, fordi den har blomstret. Den har sat mange knopper, og det bliver spændende at se om den taber dem pga. de kolde nætter. Flere planter er skadet af hagl. Den næste tid får stor betydning«, siger Ulla Plauborg fra LMO i Viborg.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.