DMI: Tør sommer i sigte - men ikke så tør

En nogenlunde normal sommer, til den lidt tørre side, er langtidsmeteorologs bud på sommeren 2019.

Allerede nu er tørkeindekset højt for sæsonen og flere steder i landet er vandingsgrejet rullet ud og i fuld gang.

Mens marts var rekordvåd, har april vist sig til en noget mere tør side. Såningen er rigtig langt fremme og mange melder om at forårsarbejdet er gået rigtig fint.

På trods af den tidlige tørke, maner langtidsmeteorolog hos DMI, Mette Tilgaard Zhang, alligevel til besindighed. 

"Jeg tror altså ikke på, at vi får en sommer som sidste år", siger hun til landbrugsavisen.dk. 

Ligesom som hendes kollega, Martin Lindberg, tidligere har meldt ud, er hun også af den overbevisning, at sommeren bliver mere normal, en mellemting mellem sommeren 2017 og 2018. 

"Sommeren i år ser ud til at blive til den pæne, tørre og solrige side, men altså mindre tør end i 2018", siger hun og påpeger at jo længere frem man kigger, jo mere usikker er prognosen.

Normal maj

Men mens april ligger i den tørre ende indtil videre, vil maj være mere normal, ifølge langtidsmeteorologen.

"Maj måned ser ud til at ende tæt på normalen i forhold til både temperaturer og nedbørsmængder", siger Mette Tilgaard Zhang.

Måneden starter med højere tryk end normalt over Sydskandinavien, hvilket giver roligt, lunt og solrigt vejr, dog kan svage fronter nå landet fra vest eller sydvest med skyer og regn, ifølge DMI's langtidsprognose, der er udkommet 16. april.

I løbet af maj forskydes højtrykket mod vest. Det åbner op for en nordvestlig eller vestlig strømning med lavtryk og fronter, der passerer landet med skyer og regn, afløst af korte perioder med roligt og solrigt vejr.

På dage med sol og en lidt varmere luftmasse kan temperaturen stige til over 20 grader, og især i den anden halvdel af måneden er det muligt, at der kommer et par sommerdage, hvor temperaturen lokalt overstiger 25 grader, som det gør næsten hvert år.

Juni: Tørre perioder, men også regn

Langtidsprognoserne antyder, at vi ligger i en svækket vestlig strømning eller måske endda en overgang i en svag østlig strømning.

Det betyder, at vi kan få længere perioder med roligt, lunt og solrigt vejr med dagstemperaturer mellem 20 og 25 grader. Dog vil fronter af og til passere landet med regn eller byger og lidt lavere temperaturer.

"En normal dansk sommer, hvor der kan være et par uger uden regn, men hvor der også kan være en uge, hvor det bare regner", siger Mette Tilgaard Zhang.

Temperaturen ender omkring eller lidt over normalen, mens nedbørsmængden på landsplan ligger omkring eller lidt under normalen. Særligt om sommeren og i forbindelse med kraftige byger kan der dog være store regionale forskelle i nedbørsmængden, understreger DMI.

Usikkerheden stiger, jo længere frem i tiden vi kigger. Men på nuværende tidspunkt er der en svag tendens til en fortsat svækket vestlig strømning i juli, hvilket vil betyde overvejende stabilt og pænt sommervejr.

Juli kommer derved til at ligne juni vejrmæssigt med perioder med roligt, lunt og solrigt vejr, af og til afbrudt af svage fronter med flere skyer og lidt regn og byger.
Hvis denne prognose holder skal der nok komme nogle g sommerdage i juli, hvor temperaturer kommer op over 25 graders varme.

Julis temperatur ender omkring eller lidt over normalen, mens nedbørsmængden ligger omkring eller lidt under normalen.

Ligesom i juni kan der være store regionale forskellige i nedbørsmængder og temperaturer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle