Antallet af dieseltyverier styrtdykker i Sydjylland: Maskinstation har skræmt tyvene væk

Før Gads Maskinstation satte kameraer op, oplevede de flere gange, at der var dieseltyve på spil ved deres maskiner. Men de seneste år har tyvene ikke turde nærme sig. En tendens man ser i hele Sydjylland.

En traktor, der står frit tilgængeligt og uden opsyn, er åbenbart et oplagt bytte for personer, der har lidt svært ved at kende forskel på dit og mit.

I flere år, og især om foråret, har der rundt omkring været store problemer med, at tyve tømmer dieseltankene på maskiner, der står ubevogtet.

Det har de også oplevet hos Gads Maskinstation ved Skærbæk i Sønderjylland.  

"Vi har selv haft problemet, også hjemme på mit private landbrug", siger Lars Gad, der ejer Gads Maskinstation sammen med sine to brødre.

"Jeg har fået stjålet dieselolie fire gange hjemme på mit landbrug, to dage endda lige i træk".

Det var dråben for Lars Gad, der straks derefter fik sat overvågningskameraer op på både maskinstationen og hjemme på landbruget.

"Det er nok fem år siden - og siden har vi ikke oplevet det. Lige så snart, vi fik kamera op, så blev de væk. De vil bare ikke filmes, og jeg tror, at det har stoppet en del", siger Lars Gad.

Faktisk er antallet af anmeldelser om brændstoftyverier faldet drastisk i hele Syd- og Sønderjylland.

Over de sidste fem år er antallet af anmeldte tyverier fra både byggepladser, landbrug og maskinstationer af både benzin og olie faldet fra 320 i 2017 til 48 i 2021. Foreløbigt er der anmeldt 11 tyverier af brænstof i 2022. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Lige nu oplever politiet især, at tyvene går efter byggepladser.

Tilbage i 2017 var netop samme politikreds ude at advare især landmændene om de mange tyverier af diesel, der blev anmeldt.

Tyvene har da heller ikke givet helt op endnu. I sommer så Nordjyllands Politikreds flere tilfælde af tyveri af dieselolie. Blandt andet fik blev der stjålet 600 liter fyringsolie fra en indbygget tank og to traktorer fra et landbrug i Jerup.

I Sydjylland kan Lars Andersen, ejer af Barslunde Maskinstation, til gengæld skrive under på, at man ikke oplever ret mange tyverier af brændstof. Faktisk har de aldrig oplevet det hos dem, fortæller han.

"Jeg tror aldrig, vi har prøvet det. Så det kan jeg nikkende genkendende til".

GØR DET svært for tyvene 

Vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Forebyggelsessektionen ved Syd- og Sønderjyllands Politi mener også, at virksomhederne selv kan gøre meget for at afskrække tyvene.

"Det er en god ide generelt at tage et blik på sin virksomhed eller på byggepladsen og vurdere, om ens ejendom eller ens køretøjer og maskiner fremstår som en åben invitation til tyveri og om der eventuelt nemt kan gøres noget, så det ikke fremstår så tillokkende”, siger vicepolitiinspektøren i meddelelsen.

Hvis man vil sikre sig mod dieseltyveri, er der en lang række gode råd, man kan følge for at gøre det besværligt for tyvene og sørge for, at det tager lang tid at pumpe olien op.

Blandt andet rådes der til, at man stiller maskinerne enten helt ude af syne og aflåst - eller et tæt befolket sted, hvor mange mennesker kan holde tyvene væk. Både videoovervågning, lys og at sikre tankene mekanisk med låse kan også være en mulighed.

Sidstnævnte giver Lars Gad fra Gads Maskinstation dog ikke meget for.

"Vi har de fleste maskiner stående indenfor, men lader man en maskine stå uden for, så er en sikring og lås på tanken ikke altid den bedste løsning. Så borer de bare hul i tanken, og så er den ødelagt", siger Lars Gad.

"Det er mit indtryk, at de her grupper kører rundt og ser, hvor de kan komme til. De er profesionelle og organiserede".

Del ikke selv billeder fra kameraer

Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker man alle anmeldelser om dieseltyverier.

"Det er vigtigt, at man anmelder alle tilfælde af tyverier, så vi har det fulde overblik over, hvor og hvornår tyverierne sker", siger vicepolitiinspektør Christian Østergård og tilføjer:

"Har man overvågningsbilleder eller video, så tager efterforskerne det med i opklaringsarbejdet. Men ofre må ikke selv offentliggøre den form for billeder. Det er strafbart", advarer Christian Østergård.

Loven giver dog politiet mulighed for at offentliggøre et fotografi, hvis det kan hjælpe med at opklare en sag og hvis alle andre efterforskningsmæssige muligheder er udtømt.

Faktaboks

GODE RÅD

  • Parker aldrig landbrugsmaskiner ved veje eller åbne områder. Husk at aflåse dækslet til tanken.
  • Videoovervågning og belysning af tanken kan også holde tyven væk.
  • Placér tanken i en aflåst bygning eller tæt op ad en mur, så den er sværere at komme til.
  • Afbryd strøm til den elektriske pumpe, når du forlader bygningen.
  • Montér hængelås eller anden form for elektronisk sikring på de lette tankes dæksler.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.