Case IH minibig styrer traktorens fart

Med Case IHs LB 434 XL minibigballepresser er det slut med at regulere farten manuelt for at opnå ensartede baller og maks. kapacitet i uens skår.

Almindeligvis skal presserpiloten under kørslen ændre farten konstant i uens skår for at opretholde det ønskede antal flager i hver balle.

Gøres dette ikke er resultatet dels uens baller med svingende vægt og dels, at presserens fulde kapacitet ikke opnås, og man kan også risikere at overbelaste presseren og springe sikringsbolten.

Men en af de spændende funktioner ved Case IHs nye LB 434 XL, der fås med eller uden rotorsnitter er, at den helt automatisk kan regulere traktorens fart afhængig af belastningen på stemplet, såfremt traktoren er en Case IH med Isobus klasse 3-system.

Feed Rate Control-systemet kan styre farten på to måder. Enten kan det sikre maksimal kapacitet ved konstant at holde farten så høj så trykket i stemnplet ligger tæt ved, hvad sikringsbolten kan klare.

Den anden mulighed er at indtaste et ønsket antal flager pr. balle, for at opnå ensartede baller. Også dette overholdes ved at regulere traktorens fart.

Derfor en ny minibigballepresser

Med tre lag 120 x 90 centimeter minibigballer på lastbilen frem for to bigballer på 120 x 130, udnyttes pladsen bedre.
Da aftagerne samtidig åbner op for den mindre balle, stiger dens udbredelse. Derfor har presserproducenterne de seneste år lanceret nye og mere effektive minibig-modeller.

En af dem er Case IHs LB 434 XL, der fås med eller uden rotorsnitter. Med sine 48 slag pr. minut og sit lange ballekammer på 338 cm. er den designet til at lave baller med en vægt på cirka 500 kilo. Altså samme vægt, som en gang var forbeholdt bigballer.

Hjælper også den garvede pilot

Den automatiske styring af hastigheden er en stor hjælp til uøvede piloter, men også til de garvede, konkluderer Mark Jacobsen, maskinfører ved markbruget hos driftsfællesskabet Stougaard ved Assens. Han har selv kørt presser i otte år, og prøvede i sommer presseren.

»I starten syntes man ikke altid, den reagerer som man selv ville have gjort, men når den binder ballen, ser man, at de ligger på det ønskede antal flager hver og en«, siger han.

»De første 20 minutter du kører, kan du måske koncentrere dig så meget, at du kan udnytte presseren 100 procent, men ser man over en hel arbejdsdag, så er systemet helt sikkert en fordel. Selvfølgelig allermest i marker med uens skår«, konkluderer Mark Jacobsen

Fart styres manuelt i bunkerne

Hvor mejetærskeren har bakket, styrer Mark Jacobsen selv traktorens fart, da presseren ikke kan forudsige bunker og derfor ikke når at bremse hurtigt nok. Derudover har han indkodet, at traktoren, uanset hvor tyndt skåret er, ikke må køre hurtigere end 15 kilometer i timen.

Udover Feed-Rate systemet får de styrende tandemaksler også ros.

»Den ligger roligt over gyllespor og på vejen, hvor dem med enkeltaksel har tendens til at hoppe«, siger han, og tilføjer at den også hurtigt finder tilbage på plads, når traktoren har vendt i forageren. Omvendt stjæler akslerne frihøjde under maskinen og gør det mere besværligt at tråde nålen.

Faktaboks

Case IH LB 434r XL

  • Ballemål (Bredde x højde x længde, cm) 120 x 90 x 260
  • Opnåelig ballevægt, hvedehalm, 500 kilo
  • Stempelslag pr. minut 48
  • Pickupbredde, cm 235 cm
  • Antal knive i snitter 15 eller 29
  • Antal knyttere 6, dobbeltknude
  • Hk. krav Mindst 150 pto hk
  • Hjulstørrelse 620/50 R22,5

5 fordele ved LB 434r XL

  1. Pickup med indføringssnegle 
og vindrulle
  2. 48 stempelslag pr. minut 
  3. Presseren kan styre farten
  4. Hydraulisk balleudtræk
  5. Nem adgang til service 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.