DM&E-formand: - Jeg har ofte fået skyld for at være en positiv sjæl

Arbejdsmængden blandt maskinstationerne er stigende. I en omskiftelig verden er der stadig positive ting at trække frem, mente DM&E-formanden under årsmødet.

I en omskiftelig og udfordrende verden, kan det være godt med en formand, der forstår at trække det positive frem.

Og sådan er det med formand for Danske Maskinstationer & Entreprenører, Søren Ulrik Sørensen, der selv driver en maskinstation i Vraa og som fredag på vendelbomål aflagde sin beretning under DM&E's Årsmøde i Vingsted Hotel og Konferencecenter i Bredsten.

- Ja, jeg har ofte fået skyld for at være en positiv sjæl. Mark Twain sagde engang, at ”Jeg har gjort mig mange bekymringer i mit liv, men de færreste er gået i opfyldelse”, smilede Søren Ulrik Sørensen, der i sin beretning fremtrak flere positive tendenser fra maskinstationsbranchen, helt i tråd med DM&E Vidensdage, der havde budt på flere indlæg, som var et opgør med unødvendigt brok.

- Både indenfor entreprenører, maskinstationer og skov har der været gang i hjulene. Der er stigning i arbejdsmængden mellem 30 og 40 procent hos nogle. Højest hos entreprenørerne, lød det fra formanden, der også kunne fortælle, at der i det forløbne år i DM&E er kommet 67 nye medlemsvirksomheder til. Nogle er stoppet eller udmeldt, men der er tale om en nettotilgang på 24, sagde han.

Søren Ulrik Sørensen tegnede også med tørre tal et billede af en branche, der tilsyneladende har det ganske godt:

- Bruttoomsætningen i 2021 var for samtlige medlemsvirksomheder på 8,0 mia. kr. og dermed er det det næsthøjeste niveau nogensinde i foreningens historie. Både skoventreprenører og entreprenører nåede hver især den højeste brancheomsætning nogensinde. Der var mere end 6.000 beskæftigede i 2021. Størrelsesmæssigt har 35 procent af medlemsvirksomhederne en omsætning over 10 mio. kr., mens 27 procent har en omsætning under to mio. kr., lød det fra Søren Ulrik Sørensen.

Mere specifikt omkring landbrugsmaskinstationerne kunne han fortælle, at der er flest virksomheder, som omsætter ml. 6,5 mio. og 10 mio. kr. Den gennemsnitlige omsætning pr. ansat ligger på ca. 1,6 mio. Nettoinvesteringen i maskiner udgjorde i 2021 25 procent i forhold til bruttoomsætningen.

- Så der er stadig mange derude, der har maskinitis, smilede formanden.

- Hvis vi følger med i den politiske debat, så er der ingen tvivl om, at landbruget står foran markante forandringer. Det er forandringer, som vil have indflydelse på, hvorledes vi skal drive maskinstation i fremtiden. Vi ser ind i en fremtid, hvor landbruget kommer til at betale en CO2-afgift, som vi stadig ikke kender størrelsen af, og hvilken effekt den vil have på det enkelte landbrug, sagde han og tilføjede, at fremtiden altid er det, der optager mennesker mest.

- Og så skal vi huske, at pessimisterne nødigt skulle komme i flertal, sagde Søren Ulrik Sørensen.

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.