Fendt var first mover med eltraktor – men er der pludselig sket en overhaling?

CNH køber sig ind i amerikansk start-up, som har designet en eldrevet traktor, som også kan køres førerløs.

New Hollands moderselskab CNH Industrial brander sig jævnligt med at være selskabet, der tester nye alternativer ud til dieselmotoren indenfor industrielle maskiner.

Største satsning på landbrugssiden har hidtil ligget at få en biogastraktor ud og køre i landbruget ud fra kendt teknologi, som CNH allerede producerer til Iveco-lastbiler.

Samtidig arbejder CNH hårdt på et kunne lancere køretøjer drevet af brændselsceller i de kommende år – primært med øjnene stift rettet mod lastbilsmarkedet og dermed transportssektorens behov for et bedre CO2-regnskab.

Mens udviklingen indenfor elbiler er accelereret voldsomt i de senere år, så kan det rimelig nøgternt konstateres, at det ikke er væltet frem med eldrevne traktorer, mens mange mærker i dag tilbyder mindre læssemaskiner på el, og at udviklingen racer afsted indenfor bilsegmentet. 

Fendt har dog igennem en række år eksperimenteret med en eltraktor i en såkaldt 100-serie. Traktoren er stadig en prototype, som vi på LandbrugsAvisen fik mulighed for at prøvekøre sidste år. Der var stadig et godt stykke vej til et endeligt design, lød ingeniørerne forstå - og samtidig var de også langt med mange detaljer på traktoren. 

Men inden Fendt får drejet på alle knapper, så kan CNH overraskende nok være på vej med den første eltraktor. I hvert fald har CNH netop købt sig ind i den amerikanske start-up Monarch Tractor med en mindretals aktiepost. I en højstemt pressemeddelelse skriver CNH, at det er et vigtigt skridt frem mod, at verdens landmænd og agrivirksomheder kan realisere profitabelt zero-emission landbrug.

Monarch Tractor er en start-up virksomhed fra Californien, der sidste år lancerede sin første fuldt elektrisk drevne traktor, hvor man kan vælge at få kørt den førerløs eller selv sætte sig op.

Ifølge CNH’s topchef Scott Wine er købet med til at udvide CNH’s produkter indenfor præcisionslandbrug og fokus på bæredygtige produkter.  

Ifølge Monarch Tractors hjemmeside yder traktoren op til 70 hk, er udstyret med trepunkts lift, kan både køre førerløs eller styres af en chauffør, køre op til ti timer på en opladning og kan lades igen på fire til fem timer. Traktoren kan købes for 50.000 dollar og opefter.   

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.