Forsøg skal hente fosfor fra spildevandsslam

Nyt forsøg skal hente fosfor ud af spildevandsslam. Dermed kan danske virksomheder i fremtiden måske slippe for at importere nærringsstoffet, der globalt bliver en mangelvare.

Danske landmænd bruger i dag tonsvis af næringsstoffet fosfor til at gøde deres marker med. På sigt kan der dog blive mangel på fosfor globalt. Det kan et nyt projekt imidlertid være en løsning på. Her vil man nemlig forsøge at hente det vigtige næringsstof ud af danskernes spildevandsslam. Det skriver Miljøministeriet.

Helt konkret skal projektet undersøge, om fosfor kan udvindes fra den aske, der er tilbage, når man afbrænder spildevandsslam uden at medtage skadelige tungmetaller.

»Fosfor er planternes benzin, så det vil få store konsekvenser for vores fødevareproduktion, hvis vi løber tør. Derfor er forsøget et rigtig godt eksempel på, at vi kan gavne miljøet og skabe vækst på samme tid. Hvis danske landmænd og virksomheder kan slippe for at importere så meget fosfor fra udlandet, kan de potentielt spare rigtig mange penge. Samtidig er det godt for miljøet, fordi vi bruger de ressourcer, vi allerede har i stedet for at grave nye op af jorden. Det er helt i tråd med regeringens vision for et Danmark uden affald,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

I dag bruger landbruget 53.000 tons fosfor om året, hvoraf 15.000-20.000 tons bliver importeret. Konventionelle landbrug bruger spildevandsslam direkte på deres marker, men det må økologer ikke. Derfor er det nye projekt især interessant for økologiske landbrug. I regeringens ressourcestrategi »Danmark uden affald« er målsætningen, at vi i 2018 genanvender 80 procent af fosforen i spildevandsslam.

Partnerskab om fosfor

Det er virksomheden Krüger, som i samarbejde med DTU Byg og rensningsanlæggene Lynetten og Spildevandscenter Avedøre, der står bag forsøgsprojektet.

Miljøministeren har samtidig bedt Miljøstyrelsen om at etablere et partnerskab, hvor myndigheder, forskere, landbrugsorganisationer, industri, rensningsanlæg og gødningsproducenter kan mødes og dele viden om fosfor, og hvordan ressourcen udnyttes bedst og mest effektivt.

Krüger og DTU Byg modtager 907.187 kroner fra Miljøministeriets MUDP-pulje, imens ministeriet vil støtte partnerskabet med 500.000 kroner.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.