Maskinstation med 135 mand på lønningslisten og 60 traktorer
Bejstrup Maskinstation ved Fjerritslev er en vidt forgrenet virksomhed med et usædvanligt stort distrikt og cirka 135 på lønningslisten.

Som du måske kommer til at lægge mærke til, er der nogle ledige pladser rundt om i maskinhallerne i dag. For vi har 17 gyllevogne ude at køre i dag, og alle vores fire majssåmaskiner er også ude«.

Sådan lød velkomsten fra arbejdsleder Kim Kold Kristiansen, da journalisten indfandt sig på Bejstrup Maskinstation i den lille by Bejstrup nær Fjerritslev.

»17 gyllevogne. Det må være en stor butik«, tænkte journalisten.

Og en stor butik, det er det.

Alt i alt er der cirka 135 mennesker på lønningslisten, og de 80 af dem har deres virke i landbrugsmaskinstationen. Dertil kommer 15-20 mand i entreprenørdelen, 10 anlægsgartnere, en flok lastvognschauffører til at styre vognmandsdelens 12-14 lastvogne samt syv-otte svende og fire lærlinge på værkstedet og dertil en lille håndfuld i lager og butikken, Bejstrup Maskinforretning. Og så har vi endda muligvis glemt nogen.

Non-stop

Bejstrup Maskinstations kunder er domineret af kvægbønder - fulgt af svineproducenter og planteavlere. Der er mange rigtig store bedrifter imellem, og flere og flere vælger at lade maskinstationen klare alt markarbejde.

»Tidligere var der en lille pause imellem forårsarbejdet og græsset, men nu er det blevet som om, man går direkte fra det ene og over i det andet, da første slæt græs kommer tidligere«, siger Kim Kold Kristiansen.


Arbejdsleder Kim Kold Kristiansen til venstre med sin far, direktør Per Kold Kristiansen. Senest er endnu en søn, Rasmus Kold Kristiansen, kommet med i ejerkredsen på maskinstationen.
 

Færre landmandssønner

Når en maskinstation af den betragtelige størrelse ligger i et landområde, stiller det også store krav til medarbejderne. Mange maskinstationer og maskinforretninger døjer med at finde kvalificeret arbejdskraft - unge mennesker, der kan og vil.

»Jeg synes, at vi stadig har nemt nok ved at finde medarbejdere, og vi har da enkelte mulige emner liggende i skuffen. Men tidligere var bunken af interesserede større. Der er nemlig blevet færre af de såkaldte landmandssønner, som kender branchen og ved, at de ikke nødvendigvis har fri kl. 16 og fri hver weekend. Det er jo en livsstil«, siger Kim Kold Kristiansen.

»Men vi har heldigvis rigtig mange dygtige og trofaste folk, som er blevet her«, tilføjer han.

Vokseværk

Bejstrup Maskinforretning begyndte i det små i 1972, hvor den nuværende direktør, Per Kold Kristiansen, slog sig sammen med sin onkel, Egon Kold og købte nogle landbrugsmaskiner for at drive maskinstation. De to kørte parløb indtil slutningen af 1980erne, hvor Per Kold Kristiansen købte onklen ud. I nyere tid er to af hans sønner til gengæld kommet ind i virksomheden. Kim Kold Kristiansen købte således en halvpart i 2000, og for nylig er sønnen, Rasmus Kold Kristiansen, kommet ind i ejerkredsen. Op gennem årtierne er aktiviteterne og maskinstationens størrelse løbende udvidet, bl.a. i kraft af overtagelse af syv mindre maskinstationer. Og det betyder igen, at distriktet er temmelig stort.

»Ja, vi kommer i en radius på 40-50 kilometer, det vil fra Års i syd til Brønderslev i nord«, siger Kim Kold Kristiansen, der tilføjer, at Bejstrup Maskinstation har mindre afdelinger i Halvrimmen, Farstrup og Overlade - og at man hver aften kører rundt med varm mad til de arbejdende ansatte.

Enorm maskinpark

60 traktorer. Seks mejetærskere. Syv selvkørende snittere. Og et større antal gyllevogne, vogne, sprøjter, græsredskaber, jordbehandlingsredskaber - og en hal, der stor set er tilegnet pressere alene.

Maskinparken hos Bejstrup Maskinstation er intet mindre end enorm. Så man må vel have en eller anden strategi for udskiftning.

»Det har vi også. Strategien er sund fornuft. Men selvfølgelig følger vi omkostningerne nøje på både traktorer og redskaber«, siger arbejdsleder og medejer Kim Kold Kristiansen, der tilføjer, at maskinerne jo er blevet bedre.

Går helt over til MF

Når det gælder maskinstationens 60 traktorer, er cirka halvdelen Massey Ferguson, resten er New Holland, som man har haft på plakaten siden 1982.

»Men da vi også er blevet servicepartner for Agco, er det planen, at vi med tiden går helt over til Massey Ferguson«, siger direktør Per Kold Kristiansen.

Blandt dette års investeringer er bl.a. en ny Horsch Joker harve, som netop er leveret, og hen over året kommer bl.a. seks-syv nye traktorer, en ny Danfoil Concorde sprøjte, et Krone skårlæggersæt, to New Holland gummigede og to minigravere - og lidt til.

»Bestilt er også det nye Siwi Hitch system, som kommer sammen med tre Tim Thyregod vogne med hydraulisk overbygning med net. Det forventer vi os en del af, så vi kan tilbyde kørsel i faste kørespor«, siger arbejdslederen.

Arbejder i små, selvstændige virksomheder

For mange maskinstationer kan det være en fordel at have nogle nicher, som kan holde folkene beskæftigede året rundt, og hos Bejstrup Maskinforretning er nicherne mere end nicher, men faktisk selvstændige virksomheder.

Alene entreprenørafdelingen har en arbejdsstyrke på 15-20 mand, og vognmandsdelen byder på 12-14 lastvogne, som Bejstrup selv ejer - og dertil en flok, som man lejer efter behov. Det vil reelt sige kørsel med 20-25 lastvogne.

I den lidt mindre afdeling er der en 10 mand stor anlægsafdeling, der forskønner og anlægger udenoms- og havearealer for både offentlige og private. Endelig råder man over en mindre afdeling, der fremstiller skilte og reklamer.

Faktaboks

Bejstrup Maskinstation

  • Beliggende i Bejstrup nær Fjerritslev.
  • Drives af direktør Per Kold Kristiansen og sønnen arbejdsleder Kim Kold Kristiansen. Senest er sønnen Rasmus Kold Kristiansen også kommet med i ejerkredsen.
  • Grundlagt i 1975 af Per Kold Kristiansen og hans onkel, Egon Kold.
  • Omfatter landbrugsmaskinstation, entreprenør, vognmandsforretning og anlægsgartneri. Dertil en maskinforretning og værksted, hvor man er servicepartner for Agco.
  • Sammenlagt cirka 135 ansatte.
  • Omfattende maskinpark med bl.a. 60 traktorer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.