Morgenposten: 5 ting vi lige har lært om traktorsalget

Maskinernes faste nyhedsoverblik mandag morgen ser nærmere på den seneste udvikling i traktorsalget – og så runder vi også en traktorførers video-opråb på Facebook om forårskørselen på vejene.

God mandag morgen,

Det er ikke engang påske endnu, og alligevel begynder såningen er være vel overstået efter stor aktivitet i markerne de seneste uger.

For traktormarkedet kom der også nye tal forleden, og det kaster jeg også en del energi efter her i de tidligste morgentimer, hvor disse linjer er skrevet.

Først skal vi dog her i maskinernes nyhedsoverblik en tur forbi en nyhed med blå blink fra weekenden af en karakter, som vi heldigvis ikke hører om så ofte.

Lørdag morgen forsøgte en 40-årig mand nemlig at stjæle en traktor og køre væk ved Hammelev mellem Tønder og Haderslev. Efter en timelang jagt fik politiet dog stoppet manden

Debatten raser: Vanvidskørsel

En historie der virkelig har skabt debat er et indlæg om ”unges vanvidskørsel”.

I sidste uge gik syv landboforeningsformænd ud og kritiserede, at der bliver kørt gylle i alt for mange timer i træk, typisk af unge og trætte piloter, som lød det bl.a.  

Landboforeningsformændene henviser til fire konkrete ulykker, og mener, at arbejdsgiverne, altså gårdejerne og maskinstationerne, skal tage deres ansvar mere alvorligt:

"Det er os, landmænd og maskinstationer, der er arbejdsgivere og vi har både i første og sidste ende ansvaret for medarbejdernes sikkerhed. Vi burde have beordret dem ud af traktorerne", lyder det.

Læs mere her: Syv formænd råber op: Stop de unges vanvidskørsel nu

Maskinstationernes talerør DM&E var hurtigt ude og tage afstand fra indlægget her på landbrugsavisen.dk.

”Du kan godt finde enkelttilfælde, hvor det sker, men at gøre det til en generel betragtning, det er skudt over målet. Selvfølgelig har maskinstationerne fokus på at tingene gøres forsvarligt. Det fik jeg også bekræftet i morges, da jeg ringede rund til en række maskinstationer”, lød det fredag fra Henning Sjørslev Lyngvig, chefkonsulent hos DM&E, Agro.

Traktorførers store facebook-hit

I en anden boldgade indenfor emnet ”gyllekørsel”, så er landmanden Jens Gudike Fly Christensen blevet lidt af en berømthed på Facebook efter, at han for nylig har lagt sin egen video op på Facebook, hvor han under parolen ”vi gør det ikke for at genere, men producerer” forklarer og beder bilisterne om tålmodighed, mens forårsarbejdet i landbruget står på.

I øjeblikket er klippet vist over 90.000 gange, og i weekenden viste TV MidtVest et indslag med landmanden fra Oddense.

 

 

Traktormarkedet: Case IH på top

Er der en, som ikke har været til at stoppe på det seneste, så er det Case IH, som både havde flest indregistrerede traktorer for hele første kvartal og i marts. Markedsandelen lå på næsten hver femte traktor efter første kvartal. Det er første lærdom om traktormarkedet efter, at der blev valideret nye tal fra traktorstatistik.dk over indregistreringerne torsdag.

2. Traktormarkedet er kommet bedre fra land i år med næsten 50 enheder og lige knap 400 traktorer i årets første fire måneder. Inden optimismen bliver alt for stor, så er perspektivet samtidig, at markedet var 50 enheder større i første kvartal for to år siden – men også lidt mindre i 2016. Altså habilt uden at være helt vildt.

3. New Holland rører igen på sig. Årets første tre måneder har ikke været præget af New Holland, som man ellers så ofte ser det. I marts nærmer New Holland sig dog sin normale markedsposition med 17,6 pct. af markedet.

4. Claas er kommet markant bedre i gang med året i år end sidste år. Dengang havde man en markedsandel på seks procent efter første kvartal. Nu er den skubbet over 13 pct.

5. Massey Ferguson er kommet tilbage efter et 2018, hvor markedsandelen i indregistreringerne lå usædvanligt lavt. En væsentlig del af historien er dog, at mærket tilbage i 2017 fik indregistreret en større bunke traktorer før årsskiftet på grund af nye EU-regler, som gjorde, at der først skulle sælges en del traktorer, som allerede havde optrådt i statistikkerne.

Hvis du vil læse mere om traktormarkedet, så anbefaler jeg dig at læse nyhedsartiklen om traktormarkedet:

Case IH tager historisk førsteplads i traktortoppen

 

Samt ugens profil med Case IH’s Morten Jørgensen, der bl.a. fortæller mere om salget af mærkets traktorer i Danmark, men også på en række andre markeder:

Marketing manager for otte markeder hos CNH: ”Hvis vi leverer resultaterne, så får vi også stor frihed”

Ugens Handel: Købte fem Valtra’er

Apropos traktorsalg. I ugens handel har vi kigget nærmere på en af de større handler. Den stammer denne gang fra Nordjylland, hvor Korslund Landbrug har købt fem Valtra’er på én gang hos Hjallerup Maskinforretning, der i øvrigt fortæller, at Valtra har etableret sig stærkt i det nordjyske.

Læs mere: Ugens handel: Planteavler købte fem Valtra’er på en gang

De belaster lige så meget på en blokvogn

Det var en glad seniorrådgiver, Kathrine Blæsbjerg Sørensen, hos Landbrug & Fødevarer, som i sidste uge tog imod Vejdirektoratets nye rapport om tunge landbrugskøretøjers belastning af vejene.

En rapport, som overordnet set konkluderer, at en række landbrugskøretøjer, som i dag kræver lokal dispensation for at køre på vejene, ikke belaster vejene mere end, hvis de samme maskiner bliver læsset på sættevogne og lastvogne.

”Nu har vi fået noget fagligt, som vi sammen kan diskutere ud fra”, siger hun.

Herfra skal det bemærkes, at en del politiske kampe mellem kommuner, branchen og staten også ser ud til at sætte sit præg på en rapport, der langt fra er spækket med kontante konklusioner.

Læs med her: Håb for godkendelse til tunge køretøjer: ”Det er rart at få bekræftet, hvad vi har formodet"

Nedskæringer i maskinbranchen ­

Det sidste halve år har budt på flere nedskæringer i maskinbranchen. Fra maskinforretninger til producenter.

I weekenden kunne vi i vores papirudgave berette, at Kubota-importøren Svenningsens har trimmet organisationen med ni stillinger, så aktiviteterne på tværs af Skandinavien nu tæller omkring 100 ansatte. Svenningsens er især kendte for sin styrke, når de gælder leverancer af maskiner til kommuner, boligforeninger og entreprenører, men årsagen kender vi alt fra godt fra landbrugsverdenen. Sidste års tørke ramte også salget af eks. slåmaskiner hårdt – som vi husker det fra vores haver var der i store del af året slet ikke græs at slå.

Sprøjtesalget blev som meget andet maskinsalg også påvirket af tørken. Og det førte også til en rigtig trist nyhed fra Sydhavsøerne i sidste uge, hvor sprøjteproducenten Hardi International er en af de store arbejdspladser. Hardi skiller sig nu af med 25 ud af 280 medarbejdere i produktionen i Nr. Alslev.

Vind en traktor – send bidrag senest 6. maj

I øjeblikket kører vi en konkurrence, hvor man kan vinde 50 timers gratis traktorforbrug, hvis man indsender tekst og billeder fra forårsarbejdet. Se traktoren her – og se hvordan du er med. Der kommer meget mere om konkurrencen i de kommende dage efter, at der har været en pæn strøm af henvendelser i de senere dage i indboksen.

Se: Video: Her er traktoren, du kan vinde

Er du til gamle traktorer i almindelig og Deutz-Fahr-traktorer i særdeleshed, så skal du måske sætte kryds ved tema-aften 25. april hos H.C. Petersen i Krogager, hvor en Deutz-Fahr veteran kommer og fortæller om de gamle traktorer – og mon ikke man også kan se lidt på de nye modeller samtidig.

Næste mandag er det i øvrigt fortsat påskeferie – også for morgenposten. Ha’ en rigtig god påske.

Ligger du inde med en god historie, så er du som altid velkommen til at ringe på 40283032 eller skrive til cjj@landbrugsavisen.dk.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.