Morgenposten: Agco har sat nye tal for deres særlige mejetærsker
Håbene for Ideal-mejetærskeren er stadig store efter år 1 med 150 maskiner ude på markerne. Læs det og meget mere i maskinernes faste nyhedsoverblik.

God mandag morgen,

Det kan godt være, at mange danskere lige har haft deres længste juleferie i en årrække. Men fortvivl ikke. Maskinernes verden sover aldrig.

Agco har sat nye tal på deres mejetærsker-forventninger, en konkursramt maskinhandel summer af aktivitet igen, og maskinstationerne kan meget snart se frem til at møde deres egen nye chefkonsulent, der blev sat navn på kort før nytårsaften.

Carlos skal købe Fendt og Ideal

Vi starter nyhedsrundturen i Amerika. Inden jul havde Agco inviteret investorerne indenfor til en snak om, hvordan de ser verden udvikle sig. Her understregede man, at Fendt skal være langt mere kendt udenfor Europas grænser og sælge mellem 8.000 til 10.000 traktorer i Nordamerika og Sydamerika over de næste fem år. Ideal-mejetærskeren kørte i år sin første rigtige sæson med 150 maskiner i marken – heraf 10 i Danmark. I den nye sæson skal den også lanceres i Sydamerika. Undervejs fortalte Agcos topledelse, at man i 2023 forvente at sælge mejetærskere for ca. fire mia. kr. mod to mia. kr. i 2018 – båret frem af den nye Ideal, så hvis det går Agco-folkenes vej, så kan vi altså forvente at se en masse sorte mejetærskere rundt omkring.  

Mejetærsker-salg er i øvrigt også et af 2020’s spændende temaer. Med de høje svinepriser og stillestående tider året før, så bliver det spændende om salget bliver ramt af en eller anden form for ketchup-effekt.  

Nyt liv hos konkursramt maskinforretning

Et sted hvor der i hvert fald sker noget er hos hedengangne Jøla ved Horsens. Den tidligere MF-forhandler måtte sidste år kaste håndklædet i ringen. Forleden dukkede der så aktivitet op på den gamle Facebook-konto, hvor der blev henvist til tidligere ansattes nye firma SmedTek Aps. Firmaet har tre ansatte og drives af landbrugsmaskinmekanikeren Steffen Have, og har i øvrigt den tidligere Jøla-indehaver Jan Bilstrup som deltidsansat, oplyses det på hjemmesiden.

Caterpillar-forhandling skifter til stor tysker

Mens der altså stadig er plads til et helt små spillere i branchen, så blæser strukturudviklingen stadig i den store verden. I et lille hop til entreprenørmaskinernes verden har Caterpillar lige fået ny distributør for Danmark(inkl. Grønland) og Sverige. Det er tyske Zeppelin, der ifølge svenske Lantbruksnytt.com tager over som forhandler og distributør efter hollandske Pon. Ifølge historien er Zeppelin verdens største kunde hos Caterpillar og sidder nu på både Norden og store dele af Central og Østeuropa.

Maskinstationer henter ekspert fra landbruget

I sommer drog chefkonsulent Henning Sjørslev Lyngvig for landbrugsområdet hos maskinstationernes organisation DMogE tilbage til Seges og landbruget.

Nu har DMogE så hentet hans afløser indenfor samme verden. Det er 35-årige Kasper Kjær Jensen, der kommer fra en stilling som planteavlsrådgiver hos Sagro. Kjær Jensen er uddannet agrarøkonoom og har indtil nu arbejdet med rådgivning i snart seks år.

Det nye år byder på flere opsigtsvækkende jobskifter. Hos Stadil Smede og Maskinforretning går direktør og medejer Børge Schmidt på pension og stopper derfor som direktør hos den vestjyske maskinforhandler, skrev vi op til weekenden.  

Læs mere: Maskinforretnings-ejer købt ud og går på pension

Hos Gøma er det også tid til et skifte på topposten, hvor Ole Christensen går på pension og overlader direktørposten til 48-årige Søren Wistoft Jensen.

Generationsskiftet er langt fra dramatisk.

»Det er et strategisk generationsskifte, der har været undervejs længe. Jeg har gennem mange år været medejer af Gøma. Det samme har salgschef Karsten Kammer, og i 2014 kom Trimasco så med ind i ejerkredsen. Så fra at være fire ejere af Gøma, ja så er vi tre ejere nu«, lød det fra 48-årige Søren Wistoft Jensen i vores historie forleden, hvor det i øvrigt blev tilføjet, at Ole Christensen, der er 74 år, fortsat vil have sin gang i virksomheden.

Se mere her: Gyllevognsproducent får ny direktør

Midtvejs i 2019 skiftede den kendte Agco-forhandler Karl Mertz ud på direktørposten. Den hidtidige direktør Anders Mikkelsen kan her efter nytår afsløre, at han fremover skal være direktør for JNF Momentum A/S, der fra Køge fører en lang række værktøjsartikler og industrielle komponenter.

Det var dagens navnenyt. Forleden kunne vi på maskinfronten fortælle, at New Holland forventer at have det, som nok vil blive landets mest klimavenlige traktor – deres metandrevne traktor – klar på det danske marked i andet halvår. 

Se med her:

Hypet traktor uden dieselmotor kommer til Danmark i andet halvår

Sker fremover:

I weekenden disker vi selv op med årets første tillæg om maskiner. Her zoomer vi ind på maskinstationerne i Danmark og deres betydning i landbruget.  

I den kommende tid vil der utvivlsomt også blive opgjort regnskab for årets indregistreringer af traktorer. Til og med november var Case IH det mest indregistrerede mærke foran John Deere. Det bliver spændene at se, hvordan stillingen forholder sig efter december – og om New Holland eks. kommer med en stor slutspurt i sidste øjeblik.

På fredag afholder Grimme Skandinavien fra kl. 10 åbent hus hjemme i Rødkærsbro.

Er man ude efter flere muligheder for at komme ud og sparke dæk, så skal man ikke fortvivle. Allerede fredag 17. og dagen efter afholder Scantruck deres åbent hus ScanMek, som i øvrigt er nr. 12 i rækken.

Samme fredag og dagen før mødes maskinstationsfolkene i øvrigt til deres vidensdage i Vingsted, mens Plantekongressen også lokker med maskinstof og indlæg i Herning i næste uge, helt præcist 14. og 15. januar.  

Således er året vel i gang. Nyd det. 

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.