Morgenposten: B2B-landmænd er i gang med nyt stort maskinindkøb
Maskinernes faste nyhedsoverblik ser bl.a. nærmere på det, som kan være årets største maskinhandel, rekordomsætning fra maskinstationerne og meget mere fra maskinernes verden.

God mandag morgen,

Det er mandag den 13., og det er jo anderledes hyggeligt end fredag den 13.

Med andre ord er der stemning for en god, blandet pose af historier her til morgen.

Der er nemlig sket en hel del siden sidste mandag.

Denne morgen kan jeg bl.a. fortælle nyt om landmændene i B2B Bonus, der netop nu puljer deres stordriftsfordele sammen til at købe nye mejetærskere.

Inden vi når så langt, så rækker vi først blikket mod landets maskinstationer og deres brancheorganisation DM&E.

På torsdag starter de nemlig deres traditionelle Vidensdage, hvor flere hundrede ejere og ansatte fra landbrugsmaskinstationer, entreprenører med maskiner til byggepladser og skovene og kloakspecialister mødes for at suge af den sidste nye faglige viden til sig. Årets hovedtema er FN’s verdensmål. For folkene på landbrugsmaskinstationerne er det samtidig anledning til at fejre en ny omsætningsrekord. Ifølge nye tal fra DM&E omsatte maskinstationerne for første gang for mere end 3 mia. kr.

Læs mere om det i nedenstående artikel:

Maskinstationer laver ny salgsrekord

Du kan i øvrigt læse et større tillæg om landets maskinstationer i den nye udgave af LandbrugsAvisen. Hvis ud ikke har papirudgaven, så kan du se med her i vores e-paper.

Årets mest indregistrerede

Hvis man skulle have fundet et spændende sted at være en flue på væggen i sidste uge, så måtte det være hos CNH i Albertslund sidste mandag. Blå og rød lejr fra New Holland og Case IH havde nemlig en meget tæt duel om at være årets mest indregistrerede traktormærke i 2019. Først så sejren ud til at gå til Case IH, men efter en klage til statistikdatabasens ejere – DBI IT – så blev det New Holland, der vandt med nogle enkelte enheder, fordi nogle ganske små New Holland-modeller fejlagtigt var havnet under have-park-betegnelsen. Indtil nu har branchen og landbrugsmedierne regnet en landbrugstraktor som en traktor fra 40 heste og opefter. Havde man i mandags regnet fra 50 hk, så havde Case IH også været den mest indregistrerede traktor. Bag linjerne foregår der i øjeblikket en branchesnak om det i øvrigt ikke er noget bedaget at kalde så små traktorer for landbrugstraktorer. Det kan der være noget om, og det sidste ord er næppe sagt og skrevet i den sag.

Se her:

Solgte bedst i 2019: New Holland vandt med et mulehår

Chokeret maskinhandler

En af Case IH’s allerstørste forhandlere er uden tvivl S.D. Kjærsgaard. Samme forretning er i øjeblikket havnet i en ubehagelig sag, hvor ejer og direktør Palle Kjærsgaard efter flere års ventetid er blevet tiltalt for bestikkelse efter en handel med offentlige myndigheder for efterhånden mange år siden.  

Til LandbrugsAvisen forklarer Palle Kjærsgaard, at sagen for hans vedkommende går tilbage til efteråret 2010, hvor S.D. Kjærsgaard vinder et udbud fra Aarhus Kommune, efter eget udsagn har han den laveste pris. Et år efter indgår S.D. Kjærsgaard så en sponsoraftale med en badmintonklub, hvor der er det sammenfald, at en person fra Aarhus Kommune også er medlem af bestyrelsen.

Billetter til sports- og kulturarrangementer i klubben deler S.D. Kjærsgaard ud af til kunder og samarbejdspartnere, blandt andet til Aarhus Kommune.

"Jeg ser på intet tidspunkt i processen en sammenhæng mellem en ordre og et sponsorat i en badmintonklub og billetterne. Den rolle, som vi er tiltalt for at have over for vores kunde, Aarhus Kommune, den er helt normal i erhvervslivet overfor privatkunder. Det er en del af at pleje netværk, at man invitere og selv bliver inviteret til arrangementer eller giver sponsorater til sport- og kulturlivet", siger han.

"Der er så bare forskel på, hvornår man må invitere en offentlig og en privat virksomhed, man handler med, med. Det er drøn ærgerligt, og vi har ikke været dygtige nok til at skelne, og jeg er blevet klogere på den hårde måde", siger han.

Læs mere om sagen her: Stor maskinhandler tiltalt for bestikkelse: "Jeg blev noget chokeret"

Stor handel for de gule mejetærskere

Og så skal vi til historien bag morgenens overskrift. I øjeblikket er svineproducenterne i indkøbsforeningen B2B Bonus nemlig i gang med at bestille nye mejetærskere af et nyt mærke. Da de senest handlede mejetærskere sammen, var det Claas, der vandt udbuddet. Denne gang er det så New Holland, der er indgået aftale med for de kommende to år.

Senere på formiddagen lægger vi en historie ud om handlen, men for faste læsere kan man allerede nu klikke sig ind og læse mere.

Fejlen i brændt Ideal-mejetærsker fundet

Apropos mejetærskere så fulgte vi i øvrigt i sidste uge op på årsagen til, at en af de nye Ideal-mejetærskere fra Agco gik i brand under årets høst.

Det var et defekt kugleleje, som i slutningen af august var skyld i at en næsten ny Ideal-mejetærsker brændte midt i markarbejdet.

Læs mere her:

Fejl i maskinen var skyld i voldsom eksplosionsbrand i ny Ideal-tærsker

Svenningsens flytter til Aarhus  

Inden vi gik på weekend, så fik vi tilsendt en flot illustration af Svenningsens nye Aarhus domicil og showroom. Maskinimportøren og maskinforretningen med hovedsæde i Kastrup i Københavns udkant flytter nemlig sin jyske filial fra Skanderborg. Her bor man i dag i lejede lokaler, men flytter altså til sommer til Viby i Aarhus og ind hos Nellemann til nyt værkstedsfællesskab, mens der bygges helt nye showroom-lokaler til udstilling af bl.a. hovedmærkerne Kubota, Holder og Bobcat.

Hør mere:

Stor maskinaktør flytter til Århus

Sker i den kommende uge

Udover Vidensdage og årsmøde hos DM&E så byder Seges på Plantekongressen, hvor de plantenære emner naturligvis står i kø. Der er nu alligevel også plads til lidt maskinfokus med maskinøkonomiske briller på og så kan man få fem løsninger til skånsom udkørsel af gylle i øvrigt.

Er man mere til hard core maskiner, så skal man tage et smut forbi Scantruck og ScanMek fredag og lørdag.  

MI holder også åbent hus onsdag og torsdag.

Ha’ en fin uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.