Morgenposten: Lille mejetærsker bliver til et præcisions-bæst

Maskinernes faste nyhedsoverblik kommer forbi stort og små – bl.a. udstyrsniveauet på en 14 fods mejetærsker.

God mandag morgen.

Jeg ved ikke, hvor du var i weekenden, men dér på Sjælland hvor jeg var, faldt der regn i stride strømme – og høstvejret blev hurtig druknet lørdag eftermiddag.

Men ny uge, nye muligheder. Høstes skal der. I dag skal en minister endda prøve at køre i noget at landbrugets største maskineri.

Fødevareminister Mogens Jensen farer om få timer nemlig til Stevns og Egedesgård ved Store Heddinge for at køre med i mejetærskeren. Han er vist mere heldig end mig. Ifølge vejrtjenesten YR meldes der om 23 grader og sol på de kanter kl. 14, når ministerbilen ankommer.

Og mon ikke det bliver i en lidt større maskine end den, som jeg om lidt skal fortælle blev omdannet til et præcisionsbæst for 30.000 kr.?

Først skal vi lige runde et par andre aktuelle historier først.

Her til morgen har vi udgivet en historie om lejemarkedet for traktorer.

En hurtig status for udlejningen af Claas-traktorer er, at der er stor interesse for at høre mere om konceptet, hvor man kan leje en traktor online som ved biludlejning, men også, at antal udlejninger stadig ligger på det jævne. Et roligt forår har betydet, at markedet generelt har været stille og roligt, lyder det fra en anden aktør, Hjallerup Maskinforretning. I de kommende uger, når der for alvor både skal høstes, harves og sås med mere, så forventes markedet for leje-traktorer at steppe op.

Læs mere her:

Vil folk leje en traktor for en krone for 290 kr. i timen? Ja, lige om lidt

14 fod spækket med udstyr

Og så til dagens overskrift med den lille mejetærsker, som er blevet et præcisionsbæst.

Den refererer til en historie fra weekendens udgave af LandbrugsAvisen. Her fortæller vi om den danske præcisionsspecialist Thorsen-Teknik, der har solgt fuld RTK autostyring og udbyttemåler til en norsk landmand. For 30.000 kr. kan landmanden nu lade sin 14 fods MF mejetærsker selv styre rundt på de små arealer lidt nord for Oslo – og samtidig får han en præcis måling af, om indsatsen med variabel tildeling i de forskellige zoner i marken har givet pote eller ej.

Thorsen Teknik beretter i øvrigt, at de norske landmænd er meget hook på præcisions-udstyr og er noget mere villige til at investere i udstyret end deres danske kolleger, fremgår det af historien, som du altså kan læse mere om i avisen, du også finder på epaper.  

Apropos præcision og den slags udstyr, så var Danmarks Statistik torsdag morgen på banen med nye analyser af danske landmænds forbrug af udstyret. Og helt galt står det dog ikke til.

Blandt hovedkonklusionerne var:

  • Danske landmænd oplever bedst effekt af teknologier som sektionsstyring af sprøjter og afgrødesensorer, selvom kun få procent bruger teknologien.
  • Der er stor forskel på, hvilke landmænd der bruger udstyret.  Har de ”almindeligt” korn, så er der langt op til samme forbrug som hos landmænd med eks. græsfrø og sukkerroer i markplanen.  
  • Danmarks Statistiks tal fra 2018 afslører i øvrigt, at 57 pct. af det dyrkede land dyrkes med præcisionsteknologi i Danmark.

Læs mere her:

Kæmpe forskel i din markplan på om du bruger præcisionsudstyr

Maskinproducenter vil fyre folk

Om Topcon, Trimble, Ag Leader og hvad de ellers hedder får udbredt teknologierne med stormfart for tiden skal jeg lade være usagt.

Med bedre svinepriser, en rimelig høst i sigte så er vejrudsigten på maskinmarkedet egentlig ikke helt skidt. Men nede i Europa er forventningerne hos maskinproducenterne alligevel dalende – det endda få måneder forud for maskinbranchens Super Bowl, Agritechnica i november. 

For første gang siden 2016 ser Europas maskinproducenter nemlig både negativt på det nuværende markedsklima og forventningerne til fremtiden. Det betyder, at en del nu vil skille sig af med midlertidigt ansatte, lyder det i en fersk analyse fra producenternes egen organisation Cema.

Se her:Maskinproducenter forbereder sig på at fyre folk

Målt på nye Claas Lexion solgt til den danske landmænd, så må Claas dog gå ind i efteråret med en vis form for optimisme.

Som vi skrev i sidste uge blev der allerede slutsolgt seks maskiner til danske landmænd - inden de havde verdenspremiere - til årets høst. Vi er naturligvis meget nysgerrige efter at høre mere om maskinerne og de første erfaringer med dem i takt med, at de får gnavet sig længere igennem den danske høst. De ”danske” Lexion udgør fire procent af de 150 maskiner, som Claas har slutsolgt til kunder over hele verden af de nye maskiner i øvrigt. Ifølge Danish Agro Machinery har der været tæt trafik af specialister fra Tyskland, som har fulgt maskinernes færten tæt.

Læs mere her: Claas følger tæt med i Danmarks store Lexion-kvote

Mens vi venter på Magnum'en

En maskine vi utvivlsomt kommer til at følge tæt i efteråret bliver den nye Case IH Magnum traktor. Den fik tidligere på året premiere på den anden side af Atlanten og her i efteråret forventes mere info på vores længdegrader. Indtil da kan du komme med i marken her – jeg har opsnappet en lille snas fra en amerikansk forhandler, som kører demo for tiden:

 

Det skal du følge med i i denne uge:

Forleden havde vi vores video-mand Torben forbi et par spændende mejetærskere, og derfor kan vi byde på video og nærbilleder af Agcos Ideal mejetærsker og Case IH’s nye Axial Flow-flagskib i de kommende dage.

Traktorstatistikken for juli forventes klar i midten af ugen.

I weekenden skal du i øvrigt glæde dig en ekstra gang til at modtage den nye papirudgave af LandbrugsAvisen.

Vi sender nemlig en større anden sektion med, hvor vi ser nærmere på maskiner til græsmarkerne og grovfoderproduktionen. Vi kigger også frem mod EM i traktor pulling og DM i traktortræk i Brande 7. og 8. september – og giver dig et eksklusivt kig ind bag kulisserne hos Kibæk Maskinstation.

Fortsat god høst.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Ligger du inde med en spændende maskine eller en anden god historie, du synes, vi bør skrive om, så er du meget velkommen til at kontakte os på 40283032 eller mail cjj@landbrugsavisen.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.