Väderstad omsætter som aldrig før – men dyrt stål presser

Når en ny rekordomsætning på 5,5 mia. skr.

Nuvel, den svenske krone er ikke helt, hvad den har været.

Men de tørre tal afslører alligevel, at den store svenske maskinkoncern Väderstad er på noget af en vækstrejse for tiden.

Omsætningen steg fra 4,2 mia. skr. året før til 5,5 mia. skr. i 2022 med slutdato for regnskabet med udgangen af september.

Ifølge Väderstad skyldes udviklingen – målt i danske kroner fra ca. 2,8 mia. dkr. i 2021 med dagens valutakurs til knap 3,7 mia. dkr. i 2022 – bl.a., at der fortsat har været en stærk investeringsvilje i det globale landbrug.

- Det har været endnu godt år for mange landmænd med høje kornpriser. Vores salg viser stærke cifre, men samtidig er vi sammen med mange andre virksomheder hårdt ramt af både Covid-19, høje materialepriser, fremfor alt på stål, og den russiske krig mod Ukraine, udtaler Nicklas Bjersér, Vice President hos Väderstad.

Väderstad berettede for nogle måneder siden på et pressemøde overfor LandbrugsAvisen, at man i dag producerer omkring 7.000 maskiner om året.

Stor i Amerika

Blandt andet via nordamerikanske opkøb er Canada blevet det største enkeltmarked for producenten, som tillige omsætter sine maskiner på en lang række markeder rundt omkring i verden.  


Väderstad er også et kendt brand i Nordamerika, bl.a. efter opkøb i flere lokale producenter. Pressefoto


I det forgangne år har der også været medvind i Østeuropa, hvor der har været stigende appetit på Väderstads maskiner i lande som Polen, Rumænien, Bulgarien og Ungarn, mens Rusland naturligt nok er kollapset i regnskabsbøgerne hos svenskerne.

Dyrt stål presser bundlinje

Väderstad kommunikerer ikke direkte i sin pressemeddelelse om årsresultatet den eksakte bundlinje.

Koncernregnskabet foreligger ikke endnu i officielle svenske regnskabsdatabaser. Forrige års resultat lå på ca. 400 mio. skr. før skat.

Fra Väderstads side lægges der dog ikke skjul på, at de høje stålpriser, højere sygefravær under Covid-19 og krigen i Ukraine har en betydning for marginerne hos producenten.

- Vi har et lavere resultat i forhold til de foregående år, men med de ydre omstændigheder, der ligger udenfor vores kontrol, så er vi tilfredse med resultat, siger Nicklas Bjersér.

Väderstad har i dag omkring 2.000 ansatte på flere lokationer både i og udenfor Sverige.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.