Betalt indhold af Danish Agro Machinery

Video: Deltidslandmand køber ny mejetærsker til 75 hektar

Et godt tilbud på hans LEXION mejetærsker fik Karsten Sørensen til at steppe et trin ned og købe en TUCANO 430 med 5,6 meter skærebord.

”Jeg fik et chok, da jeg kørte min nye mejetærsker hjem. Den sagde ingenting.”
Sådan fortæller Karsten Sørensen om den dag, han hentede sin nye CLAAS mejetærsker i Mørkøv Maskinforretning, og fortsætter: ”Der var overhovedet ingen larm i førerhuset. Det var simpelthen fantastisk. Og der er stort set heller ingen støj når vi høster”. 
Med 75 hektar under plov hører Karsten Sørensens landbrug øst for Svinninge i Nordvestsjælland ikke til i den store ende af skalaen. Alligevel valgte han i sommer at købe ny mejetærsker, selvom hans gamle tærsker kun havde rundet 500 timer. Og efter at have haft fire CLAAS-tærskere i træk faldt hans valg igen på CLAAS.

NY MEJETÆRSKER VAR IKKE PLANLAGT
”Jeg har haft CLAAS i 30 år, og jeg oplever dem som utroligt driftsikre. Først havde jeg en Dominator 48. Derefter en DOMINATOR 68, så en LEXION 405, og senest en 15 år gammel LEXION 460, som jeg ikke har måttet ofre så meget som en femkrone på ud over den årlige service”, siger Karsten Sørensen.
Når han har egen mejetærsker til blot 75 hektar, er det fordi han har fuldtidsarbejde på et vandværk og dermed begrænset tid til rådighed til høst. Samtidig lægger han vægt på at kunne høste afgrøderne rettidigt og uden spildtid.

Karsten Sørensens 75 hektar er fordelt på 25 hektar med vinterhvede og 50 hektar maltbyg. Alt drives pløjefrit, og han sår efterafgrøder på omkring 50 hektar, og halmen har han snittet og nedmuldet de seneste 30 år. Dertil kommer fem hektar med permanent brak.
Det var et godt tilbud, der fik Karsten Sørensen til at slå til og købe en ny CLAAS TUCANO 430 i år, selvom den gamle LEXION 460 sagtens kunne have fulgt ham til dørs, de 15 år han regner med at fortsætte som landmand.

”Egentlig skulle jeg slet ikke have en ny mejetærsker. Men jeg så en annonce i LandbrugsAvisen, hvor overskriften var ”CLAAS - Ikke kun til de store godser”.
”Da jeg nogle dage senere var nede i Mørkøv Maskinforretning for at købe filtre og olie til min LEXION, spurgte jeg Jørgen Kjærgaard, der er medejer af maskinforretningen, hvad meningen var med den overskrift. Derefter fortalte han om TUCANO mejetærskerne, der er beregnet til mindre landbrug. Og et par dage efter kom han ud og så på min gamle LEXION og gav mig et ret godt tilbud på den”, fortæller Karsten Sørensen.
”Min gamle LEXION 460 havde et 7,5 meter bredt skærebord. Den var egentlig alt for stor til mine få hektar, og det endte med, at jeg sagde ja tak til byttehandlen”.


Høsten med den nye TUCANO er gået fint, synes Karsten Sørensen. Udbyttet i maltbyggen var otte ton pr. hektar.

DRIFTSIKKERHED OG KOMFORT VEJER TUNGT
Årets høst på Karstens 75 hektar i Svinninge er for længst slut, og han fortryder ikke et sekund, at han har ’nedgraderet’ til den mindre TUCANO. ”Da de første TUCANO-tærskere kom på markedet, var de i mine øjne lidt skrabede. Men de nye er blevet opdateret, og de er meget tæt på LEXION-niveau”.
”Der er kommet mere avanceret computerstyring i TUCANO, og komforten er i top. Jeg troede faktisk, at min LEXION var verdens 8. vidunder, men komforten i TUCANO er bare fantastisk”, siger Karsten Sørensen. 

Motoren i den nye TUCANO er noget mindre end i den gamle LEXION, og Karsten vurderer, at brændstofforbruget er væsentlig mindre med den nye. ”TUCANOen bruger 25 procent mindre brændstof. Det er også værd at tage med”.  ”Med hensyn til computerstyringen, så er der mange nye funktioner. Men Mørkøv Maskinforretning stillede en montør til rådighed en hel søndag eftermiddag uden beregning, indtil vi havde lært alle funktionerne at kende”, siger han.

Høsten med den nye TUCANO mejetærsker er gået perfekt. Tærskeren er en fem-rysters, der er monteret med et 5,6 meter bredt CERIO skærebord. Karsten Sørensens udbytte i maltbyg var otte ton pr. hektar, og mejetærskeren høstede to hektar i timen svarende til 16 ton i timen.
På spørgsmålet, om der er økonomi i at have sin egen mejetærsker til 75 hektar, svarer Karsten Sørensen med et skævt smil:
”Det vil jeg helst ikke svare på, for så får jeg bare otte maskinkonsulenter på nakken.”
”For mig er det vigtigt, at mejetærskeren er driftssikker, og at jeg ved, den står et hundrede procent klar, så jeg kan høste nøjagtig, når det er høstvejr”, siger Karsten Sørensen.

 

Emneord Danish Agro Machinery, TUCANO, mejetærsker

Betalt indhold af Danish Agro Machinery

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.