Merrild i åbningstale: Forandring og fornyelse er vigtig

I sin åbningstale på Landsskuet i Herning, fortalte Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, at det er vigtigt med forandring og fornyelse.

Klokken 12 åbnede Landsskuet i Herning officielt. Mange havde fundet plads på tribunerne for her kunne man sidde lidt i skyggen - solen kunne nemlig ikke vente til den officielle åbning, og startede med at varme den jyske hede op allerede fra morgenstund.

Den første på talerstolen var Martin Merrild. Og han havde et vigtigt budskab til de mange landmænd på skuet: Forandring og fornyelse er en vigtig ting.

”Forandring er noget vi alle sammen må forholde os til. Også selvom det kan være ubehageligt, når vi ikke ved, hvad fremtiden vil bringe. I et erhverv som vores, hvor vi har været i stand til hele tiden at udvikle os, så kan dyrskuer fremstå som om intet er forandret, og samtidig er meget helt anderledes end tidligere. Forandring sker dog ikke kun på Landsskuet – det sker i hele samfundet. Vi kan godt alle få lyst til at stå af ræset en gang i mellem. Men verden udvikler sig konstant rundt omkring os. En udvikling på godt og ondt. Vælger vi derfor, at læne os tilbage og tænke at fornyelsens pris er alt for høj, så vil det få konsekvenser,” fortalte formanden blandt andet.

Velkommen til den nye regering

Martin Merrild kunne fortælle, at vi skal være opmærksomme på Asien, hvor ”millioner af videbegærlige og flittige mennesker venter på, at gøre alt hvad de kan for at udkonkurrere os og sikre sig de privilegier, som vi nyder godt af.”

Han kunne byde blå blok velkommen til magten, og udtrykte håb for, at den vil gøre op med at overgøre EU-lovgivningen.

Martin Merrild sluttede af med et skulderklap og en peptalk til de danske landmænd.

”Landbrug handler om meget mere end økonomi. Det handler om virkelyst, engagement, flid og stolthed… Én ting kan jeg garantere jer, og det er, at hvis alle danskere arbejdede lige så hårdt, som de mælkeproducenter, I møder her på Landsskuet, så ville alle vores udfordringer med at bevare velfærdssamfundet være løst,” sagde han med et smil.

Borgmesteren og formanden enige om vigtigheden

Næste taler på stolen var Herning-borgmesteren Lars Krarup.

Han kunne byde alle velkommen til et af Nordeuropas største dyrskuer. Han var glad for, at Herning endnu engang kunne danne rammerne for et Landsskue, der sidste år blev besøgt af 23.000 mennesker.

”Det er naturligt, at Herning er hjemsted for Landsskuet. Vi er midt i hjertet af den danske landbrugsindustri. I dag er der ikke mange mennesker, der kender landbruget, så godt som man gjorde før i tiden, men det betyder omvendt, at mange har lyst til at se nærmere på det, som landbrugserhvervet står for. På bundlinjen står, at landbruget og fødevareindustrien skaber masser af jobs, og det er et vigtigt omdrejningspunkt for samfundet. I landbruget tager man fat, og man tager ansvar,” fortalte Lars Krarup.

Sidste taler var formand for Landsskuet, Kristian Gade. Han ærgrede sig over, at Lars Løkke Rasmussen måtte melde afbud, men ønskede ham samtidig tillykke med posten som statsminister, og også han har store forventninger til, at regeringen sammen med Konservative og Dansk Folkeparti, kan leve op til 16-punktsplanen. Han sendte også en lykønskning til den nye Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer.

”Vi er som landbrug og landmænd klar til at producere endnu mere. Kære politikere: Skab rammerne for, at vi i fællesskab kan udnytte det engagement og drive, der er i erhvervet. Husk, det er jer, der har nøglerne, og landmændene der har viljen,” sluttede Kristian Gade af med, og dermed kunne Landsskuet i Herning officielt åbne.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle