Bygger i krisetid for at fremtidssikre bedriften

Det har sine fordele at bygge i en tid med lav mælkepris, mener Holger Emil Andersen. Han ville først bygge, når mælkekvoterne var passé.

 

Præcis to måneder før mælkekvoterne blev fortid i 2015, begyndte de første gravemaskiner at tømme jord af til den nye stald hos Holger Emil Andersen ved Videbæk.

Tidspunktet var velvalgt, Holger Andersen ønskede først at bygge og udvide produktionen i det øjeblik, kvoten var værdiløs.

»Bindestalden var mere end nedslidt, men hvorfor investere i kvote, som alligevel blev værdiløs?« spørger den vestjyske mælkeproducent, som nu står med et færdigt anlæg til 220 køer plus opdræt fra seks måneders-alderen.

At mælkeprisen faldt, i takt med at stalden tog mere og mere form, tager han med ophøjet, vestjysk ro.

»Det har også sine fordele at udvide i en tid med lav mælkepris. Renten er lav, og køerne, som vi har købt ind, var billigere end for år tilbage. Og så kommer vi først op på fuld produktion i starten af 2017, hvor nogle mener, at mælkeprisen vil stige,« bemærker han.

Giver sønnerne en fremtid

Foruden at give bedre vilkår for såvel køer som mennesker er den nye kostald med til at sikre, at Holger Andersens sønner har en fremtid som mælkeproducenter.

»Ingen kunne fortsætte med bindestalden, så enten skulle vi lukke eller bygge. Vi valgte det sidste, og drengene har været meget med i projektet, da vi forventer at oprette et I/S til nytår, hvor de hver især køber en andel af bedriften,« forklarer han.

Samlet set har han investeret tæt på ni millioner kroner i den nye stald på 3.392 kvadratmeter med dertilhørende malkecenter, gyllebeholder og ensilageplads. Det hele er finansieret med kreditforeningslån.

Herudover har familien selv ændret den gamle bindestald til kalvestald.

Holger Andersen og sønnen Per forventer, at køerne vil kvittere med en højere ydelse i de nye rammer, men ifølge Per kan det tage op imod en laktation for køerne at omstille sig.

»Vi har ikke haft nævneværdige problemer med at flytte køerne fra bindestald til løsdrift, men vi gjorde det også langsomt kombineret med afgræsning,« fortæller han.

Hurtig sagsbehandling

Familien har kun rosende ord at sige om den kommunale håndtering af staldbyggeriet.

Knap to en halv måned tog det kommunens folk at håndtere miljøansøgningen og sende den i høring.

Faktaboks

  • Holger Emil Andersen, Videbæk
  • Ny stald til 220 køer
  • Driver 200 hektar markbrug

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.