Konsulent: Tilpas foderplan nu og spar tusindvis af kroner

Foderkonsulent Henning Bang, Agri Nord, mener, at landmænd bør få taget proteinprøve af deres foder allerede nu og med det samme ændre foderplanen.

I år oplever mange landmænd, at de har fået et højere proteinindhold i deres korn, men det er bare ikke alle, der får gevinsten.

Sådan er budskabet fra Henning Bang, foderkonsulent ved Agri Nord.

I år er der mange penge at spare, så det giver god mening allerede nu at tjekke proteinindholdet i eget korn, i stedet for at vente til lands-analyserne i oktober og november, siger Henning Bang, som er kommet med opfordringen på Agri Nords hjemmeside.

Da Landbrugsavisen.dk ringer, uddyber han, at han har taget kontakt til lokale foderstoffer for at få indblik i proteinindholdet.

Meldingen fra Hedegaard, der har foderstofforretninger i Agri Nords område, er, at der i gennemsnit cirka er 1,3 procentpoint mere protein i hveden og 0,8 procentpoint ekstra i vårbyg, beretter Henning Bang. Mollerup Mølle, der også står stærkt i området, har en tilsvarende melding.

Konsekvensen med fodring med for højt proteinindhold er en dyrere fodring end nødvendigt og risiko for diarre hos grisene.

”I bedste fald giver for meget protein i foderblandingen en højere kødprocent ved slagtesvin, men det kan ikke betale besparelsen, der er ved at fodre rigtigt,” siger Henning Bang.

Når proteinindholdet i kornet stiger, kan man spare dele af sojaskråen og sætte korn ind i stedet. Prisen for 100 kg korn er pt. omkring 105 kroner. Ved sojaskrå er prisen 275 kr. og ved forædlede sojaskrå omkring 600 kr.

Hvis proteinindholdet er steget halvanden procent, og man har 500 søer og sælger smågrisene, så kan man spare indkøb af 50 ton sojaskrå på et år, har Henning Bang beregnet.

Med 10.000 slagtesvin på et år, kan man droppe 70 ton sojaskrå på et år.

Den konkrete besparelse kan dog varriere, eftersom mineralblandingen, som tilsættes foderet, skal ændres.

Aminosyresammensætningen i foderblandingen ændrer sig, hvis man skifter soja ud med korn. Derfor bør man tilføre ekstra syntetiske aminosyrer i ens mineralblanding.

Hvis man vælger at fortsætte med den hidtidige mineralblanding, vil foderblandingen ikke være helt optimal, siger Henning Bang, og samtidig kan man ikke erstatte samme mængde sojaskrå med korn.

”Der er mange penge at spare. Mit budskab er, at i år skal alle tage prøver på deres korn. Der er så mange penge i det her, at man bør tage prøver og få reoptimeret foderrecepten,” siger Henning Bang.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle