»Mine venner forstår ikke, jeg gider stå tidligt op bare for at høste«

16-årige Kasper Strand har allerede bestemt sin fremtid: han skal være landmand. Hverken lange skoledage eller kritik om landbruget kan stå i vejen.

Lige siden jeg har kunne gå, har jeg vidst, at det var landbruget, jeg ville. I folkeskolen sagde min lærer, at der ikke var penge i landbruget. Men vi brødføder Danmark og holder hjulene i gang. Det er ikke den almene dansker, der står op kl. 05 om morgenen og fortsætter til langt ud på natten. Samtidig får den nuværende generation af unge i dag at vide, at der ikke er penge i det, fordi der er krise, men jeg får bare mere lyst til at bevise, at det godt kan give mening. Jeg vil ikke bare ses som en almindelig landmand. Dem er der så mange af, og det er vigtigt for mig at blive dygtig og stå forrest med at udvikle nye måder at gøre tingene på. Mine venner er overhovedet ikke til landbruget, så de forstår slet ikke, at jeg gider stå tidligt op og være vågen til langt ud på natten for at høste. Jeg har arbejdet rigtig mange sure timer. Det er ikke let, men jeg nægter at tage nej-hatten på.

Kritik gør mig stædig

Jeg var blevet virkelig skoletræt allerede i 9. klasse, især i matematik. I starten tænkte jeg, det ville gå over, men hver gang jeg kom hjem fra skole, var jeg helt bombet. Jeg var kun 15 år, så jeg valgte at tage 10. klasse for at modne lidt inden landbrugsskolen.

En dag er jeg til en skolehjemsamtale med vejlederen i 10. klasse, hvor jeg forklarer, at jeg stadig er gået død i det. Derfor foreslår hun, at jeg skal starte på en landbrugsskole. Den idé var både jeg og mine forældre helt med på, for jeg har næsten ikke gået og snakket om andet end at blive landmand.

For at få noget erfaring og en pause fra skolelivet skal jeg arbejde i det næste års tid med planteproduktion hos Danni Kjeld Jensen (formand for Roskildeegnens LandboUngdom, red.). Han bor kun 10 minutter væk og har i en alder af 24 år sit eget landbrug, som han driver med sin far, så jeg ser meget op til ham. På den måde kan jeg få lov til at snuse til lidt af det hele, inden jeg begynder på Landbrugsskolen Høng på Sjælland. Det tror jeg helt klart har sin fordel.

Jeg ved godt, en landbrugsskole ikke bare er sjov og ballade, men jeg er ret sikker på, at så snart bøgerne handler om noget, jeg interesserer mig for, finder jeg det sjovt. Selvfølgelig kan jeg blive skoletræt, men når det handler om landbrug, er jeg sikker på, at jeg har lyst til at stå op hver dag.

Vil snuse til det hele

Når jeg bliver faglært landmand, vil jeg gerne bygge på som driftsleder. Drømmen er at arbejde med planteproduktion på et stort landbrug. Inden da kunne jeg også godt tænke mig at teste svineproduktion af på landbrugsskolen. Det er nemlig vigtigt for mig, at jeg snuser til det hele og ikke kører fast i det samme område«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle