Startskud til ansøgningsrunden 2023 går i næste uge: Landmænd får historisk mange valgmuligheder

Midt i næste uge, 1. februar, åbner Landbrugsstyrelsen for årets store EU-ansøgningsrunde. Spændingen er stor, for der er meget nyt og mange nye muligheder at forholde sig til.

- Vi glæder os. Det her er kulminationen på flere års arbejde, det er næsten som før juleaften! 

Vicedirektør Jon Simonsen og teamleder Peter Byrial Dalsgaard, begge Landbrugsstyrelsen, var forventningsfulde og spændte, da de torsdag talte med LandbrugsAvisen efter det tredje og sidste landbrugsseminar om den kommende EU-ansøgningsrunde, - denne gang i Roskilde.

Det tre seminarer har skullet ruste landmænd og konsulenter til den nye ansøgningsrunde, den første under den nye landbrugsreform. Der er derfor meget nyt at forholde sig til, når landmænd og konsulenter skal udfylde årets ansøgning.

Der er fem nye, grønne bio-ordninger, der er nye GLM-regler om småbiotoper og ikke-produktive arealer, betalingsrettighederne er afskaffet, der er nye ord og begreber, nye dato-frister, en ny ordning med etableringsstøtte til unge landbrugere.

Læg dertil uanede muligheder for at kombinere ordninger på kryds og tværs.

Meget er på spil for både landbrug og styrelse.

- Med reformen og de ordninger, der træder i kraft nu, er kravene til den grønne omstilling øget. Vi er meget spændte på, om vi får den ansøgning på ordningerne, som vi håber på, og som der ligger store ambitioner for i landbrugsaftalen”, sagde vicedirektør Jon Simonsen.

- Det kan være svært at sætte sig ind i alt det nye, men der er også mange gode muligheder for landmændene i de nye ordninger.

Meget nyt – svære regler

Jon Simonsen og teamleder Peter Byrial Dalsgaard er dog meget optimistiske efter de tre seminarer, hvor scenevante medarbejdere fra Landbrugsstyrelsen efter tur har holdt oplæg spækket med facts, slides og skemaer på storskærme.

Seminarerne har været tætpakkede med landmænd og konsulenter og spørgelysten har været stor, og selvom ikke alle spørgsmål blev besvaret 100 procent på stedet, har seminarerne været holdt uden den ophedede og frustrerede stemning, Landbrugsstyrelsen tidligere har kunnet opleve, når større forandringer var under opsejling.

Stor interesse for natur

Især de nye bioordninger og nye muligheder for at få støtte til småbiotoper og ny natur har givet mange interesserede og opklarende spørgsmål ved de tre landbrugsseminarer.

- Jeg synes, vi har oplevet en meget stor nysgerrighed og interesse, og en god stemning hele vejen rundt i forhold til, at man gerne vil lære de nye, grønne ordninger at kende, siger teamleder Peter Byrial Dalsgaard.

Han har især oplevet ’kæmpestor’ interesse for de nye regler om småbiotoper og natur i GLM 8.

- Hidtil har småbiotoper været noget, der lå udenfor det støtteberettigede areal, nu får landmændene faktisk mulighed for at tilgodese naturen uden at miste støtte. Det er ’den nye elev i klassen’ og det har helt klart været det mest populære emne.

Svære nye regler

Vicedirektør Jon Simonsen fastslog i sin indledning ved landbrugsseminaret torsdag morgen, at der i den nye ansøgningsunde er historisk mange valgmuligheder for landmændene.

Han erkendte samtidig, at de nye regler er svære.

”I Landbrugsstyrelsen direktion har vi selv forsøgt at udfylde det nye Fællesskema i Tast selv. Jeg synes, det ser godt ud. Enkelt og brugervenligt. Men det er ikke nemt. Det er fordi, det er nogle svære regler, sagde han.

Tror på velsmurt IT

Vicedirektør Jon Simonsen er Landbrugsstyrelsens øverste ansvarlige på IT-området og han medgav fra seminarets start, at det nok ikke er en post, han ville høste konsulent- og landmandsstemmer på i en popularitetskonkurrence.

Hans forventninger til årets IT-præstationer er ikke desto mindre meget optimistiske.

- Sidste år var der indkøringsvanskeligheder med det nye Tast selv, men siden da har vi arbejdet målrettet med at rette op på de ting, der gav problemer og få alle tidsler luget ud, så det i alt fald ikke er de samme, vi oplever igen. Jeg mener, odds for et velkørende IT-system er rigtig gode, - omend det er svært at have 100 procent driftsstabilitet over hele perioden fra 1. februar til 21. april!

Landbrugsstyrelsen har for nylig skiftet IT-leverandør, men skiftet vil først få effekt til sommer, efter ansøgningsrunden - netop for at sikre stabilitet under ansøgningsrunden.

Erfaringsramt L&F

Fra Landbrug & Fødevarer deltog blandt andre chefkonsulent Maria Skovager Østergaard ved det sidste landbrugsseminar i Roskilde. Hun vil egentlig gerne dele Landbrugsstyrelsens IT-optimisme. Men det falder hende ikke helt let.

- Med de erfaringer, vi har fra tidligere år, kan vi da ikke være andet end bekymrede for, om IT-systemerne vil køre. Vi vil følge forløbet tæt og håber selvfølgelig på, at vi bliver glædeligt overraskede, og det hele bare kører, siger hun.

Maria Skovager Østergaard bekræfter samtidig, at Landbrug & Fødevarer også oplever de nye regler som svære at overskue.

- Der er mange nye regler og de er komplicerede. Derfor giver det selvfølgelig mange spørgsmål: Hvad må man på nogle arealer men ikke på andre, og hvornår gør man egentlig det rigtige på det rigtige areal. Det er kompliceret!

Landbrugsstyrelsen har allerede lagte en mængde fakta og informationer om de nye ordninger ud på sin hjemmeside og i de kommende dage lægges der mere på – herunder de vejledninger og bekendtgørelser, som har været forsinket af folketingsvalget og den langtrukne regeringsdannelse.

Også Landbrug & Fødevarer planlægger at lægge en stor mængde informationer ud på hjemmesiden lf.dk i de kommende dage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle