20.000 kr. for miljøgodkendelse til at sprede naboens gylle

Ønsket om at sprede gylle fra 10 af naboens dyreenheder har kostet 20.000 kr. til kommunen - foreløbig.

Regningen for en tilladelse til at sprede gylle fra naboen er kommet helt ud af proportioner. Det synes Anders Lange, der er deltidslandmand i Mørke i Syddjurs Kommune.

Indtil videre har han fået en acontoregning fra Syddjurs Kommune på 20.000 kr. for kommunens sagsbehandling, men sagen er ikke en gang færdigbehandlet, så måske lurer der flere regninger i fremtiden.

Anders Langes nabo er svineproducent og vil gerne køre gylle ud på Anders' 32 hektar.

"Med de høje gødningspriser syntes jeg, det var en god ide," siger han.

Anders Lange har brugt gylle på markerne før, men da gyllen nu kommer fra et landbrug, der skal have miljøgodkendelse, skal Anders Lange have godkendt hos kommunen, at gyllen må køres ud på hans marker. Derfor fik han Djursland Landboforening til at lave en ansøgning om en såkaldt §16-godkendelse efter Husdyrloven. Det kostede 11 timer, men normalt bruger landboforeningen flere timer på at lave en ansøgning, end kommunen bruger på at godkende den, og han forventede en regning på tre-fire timer à ca. 250 kr.

Lige før jul dukkede så foreløbig acontoregningen op på 60 timers sagsbehandling, hvoraf Anders Lange skal betale 19.994 kr.

Specifikationen viser, at kommunen har betalt en privat konsulent - 52 timer à 765 kr.," bemærker han.

Han har undrende kontaktet kommunen der siger, at regningen er løbet op, fordi landboforeningen ville lave om på planerne undervejs. Det mener han ikke har noget på sig. Tilladelse til at sprede gylle på 32 hektar er jo ikke noget, man kan lave ret meget om på under nogen omstændigheder.

Anders Lange kan trøste sig med, at han ikke er den eneste, der har fået uventet høje regninger. En nabo, der ejer fire hektar, har fået en acontoregning på 6.000 kr., og en med 13 hektar har fået en acontoregning på 10.000 kr. for en tilsvarende ansøgning.

"Det er næste værre, vi troede bare, det var en formssag," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle