22 unge landmænd har fået etableringslån

Vækstfonden har indtil nu bevilget etableringslån til 22 unge.

Vækstfonden er begyndt at udbetale de første etableringslån til yngre landmænd efter den model, der blev lanceret i efteråret.

»Vi har indtil nu fået 32 ansøgninger om etableringslån, og vi har besøgt dem alle. Heraf har 22 fået bevilget et lån, mens de sidste 10 er under vurdering,« siger Palle Christiansen, landbrugskundedirektør i Vækstfonden.

Af de 22, der har fået bevilget et etableringslån, er det dog kun halvdelen, der har fået ejendommen.

»Resten har måske ikke kunnet blive enige med sælger, eller de har fortrudt. Selv om finansieringen er på plads, skal de jo også blive enige med sælger.

Jeg synes egentlig, det er positivt, at folk ser sig godt for og passer på deres egne penge, selv om de med et etableringslån i ryggen har sikret de sidste 10 procent af finansieringen,« siger han.

Etableringslån og vækstlån

Vækstfonden supplerer som regel etableringslånet med et vækstlån.

»Grundlæggende er det altid en kombination af etableringslån og vækstlån. Der er ingen forskel på de to lånetyper med hensyn til pris og betingelser, ud over at vækstlån gives med sikkerhed i ejendommen, mens etableringslån uden sikkerhed kan udgøre op til 10 procent af finansieringen inklusiv købers egenkapital.

Palle Christiansen lægger vægt på at besøge ansøgerne hurtigst muligt, men han ser ikke en hurtig sagsbehandlingstid for alle som et mål i sig selv, fordi der er stor forskel på, hvor komplicerede sagerne er. Han er mere optaget af at få vendt alle sten sammen med kunderne.

En af grundene til, at det kan trække ud, er, at køberne i dag vil have finansieringen på plads, før de begynder at forhandle med sælger.

Hurtigt og nemt

32-årige Jesper Hjortkær er en af de første, der har fået udbetalt et etableringslån. Han er et godt eksempel på, at det kan gå hurtigt i mindre komplicerede sager.

1. april overtog han slægtsgården, Grobsgård, ved Lemvig med 200 køer og 165 hektar.

»Det er gået stærkt. Det er imponerende, så hurtige de har været. Der gik vel en uge til 10 dage, fra jeg tog kontakt med dem, og til jeg fik tilsagn om, at de var med på vognen. Det er da til at forholde sig til. Det har været en fornøjelse,« siger Jesper Hjortkær. Efterfølgende har de så forhandlet blandt andet om renten.

»Det var banken, der foreslog at få Vækstfonden med ind over. Det giver en god sikkerhed, fordi det virker som egenkapital,« siger han.

Ud over etableringslånet fik han også et vækstlån, og han fik det, der manglede for at få finansieringen på plads.

Han peger selv på flere forhold, der har været medvirkende til, at det er gået så hurtigt og nemt.

For det første har han været driftsleder på gården siden 2007. Han kender derfor gården ud og ind og kan dokumentere sine egne resultater - blandt andet en mælkeydelse på 11.400 kg pr. ko, leveret til mejeriet.

Samtidig har banken været med siden 2007, og det har ligget i kortene, at han på et tidspunkt skulle overtage bedriften.

Endelig fortsætter hans far med at hjælpe til på bedriften.

»Der er egentlig bare tale om et navneskift, så vi står utrolig stærkt,« siger Jesper Hjortkær.

Faktaboks

Etableringslån

  • For yngre jordbrugere 
  • Tælle som egenkapital
  • 2-3 procent højere rente end bankrenten
  • Kan kombineres med et Vækstlån

Forsiden lige nu

1. JUN 00:00

SF

Seneste videoer

Se alle