Børsmarked i ubalance

Meget tyder på, at vi efter nytår både kan se frem til en øget amerikansk eksport, og en USDA-rapport der nedjusterer den globale produktion. Det vil betyde afslutningen på de nuværende prisfald og starten på et nyt opadgående prisforsøg! I første omgang på Chicago-børsen, men aktørerne på Matif-børsen vil ikke være længe om at følge efter.

Det igangværende prisfald på gammel kornhøst er således ikke starten på et priskollaps. Hertil er den stramme kornforsyning simpelthen for prisstøttende. Der er derimod tale om en større negativ korrektion, som vil blive afløst af en ny opadgående prisudvikling efter nytår, når virkeligheden igen går op for børsmarkedet.

Denne påstand underbygges også af den kendsgerning, at prisfaldene på Matif-børsen ikke kan genfindes på det fysiske marked i EU. Og dermed heller ikke i Danmark, hvor efterspørgslen fra det nordtyske marked holder hånden under priserne. På det fysiske marked har både købere og sælgere bevaret realitetssansen og forholder sig til kornbunkens størrelse, mens børsaktørerne i øjeblikket er forblændede af rapporter og tekniske analyser.

Anbefaling

I KornBasens salgsanbefaler fastholder vi, at man skal udvise tålmodighed med hensyn til færdigsalg af gammel høst og yderligere delsalg af ny høst.

Til gengæld er anbefalingen, at hvis der mangler foderkorn frem til ny høst, skal man få det købt nu. Gerne via prissikring på Matif (køb af maj-future) for herved at udnytte den rabat, der i øjeblikket er på Matif-priserne i forhold til det fysiske marked. I midten af oktober var prisen på gammel høst også nede på 255 euro på Matif, og her modsvarede det en østdansk salgspris på foderhvede-pris på 170 kr., sammenlignet med de 180 kr. der kan opnås nu

Mit bud er, at Matif-priserne i sidste ende vil rette ind efter det fysiske marked - derfor betegnelsen »rabat« på Matif.

Soja-markedet

I modsætning til kornmarkedet er sojaprisen kravlet op ad prisstigen i den seneste tid, ikke mindst på de korte terminer. Den afgørende faktor er en buldrende amerikansk sojaeksport, som ligger langt foran det forventede. Den rivende efterspørgsel kan ikke overraskende henføres til Kina. Problemet er, at den amerikanske eksport ikke kan fastholde det nuværende tempo, frem til den sydamerikanske sojahøst er klar til foråret. Så meget soja har amerikanerne ganske enkelt ikke på lager.

Udsigten til denne flaskehals overskygger i øjeblikket hele prissætningen på sojamarkedet og dermed også udsigten til en rekordstor brasiliansk sojahøst. Den mulighed lever nemlig stadigvæk, som følge af overordnede gunstige vejrforhold over de nysåede afgrøder - i skærende kontrast til udfordringer hos naboerne i Argentina.

Vi fastholder derfor anbefalingen om, at hele sojaforbruget frem til maj nu skal være afdækket. Som en risikospredning mod vejrlig modgang i Brasilien anbefales også at afdække halvdelen af forbruget frem til efteråret 2013.

Glædelig jul og godt nytår til jer alle sammen fra os på KornBasen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle