DN: Spis mindre kød - så er der mad nok

Verden kan godt brødfødes økologisk, hvis bare vi spiser mindre kød, mener Danmark Naturfredningsforening.

Kan verden brødføde 9,6 mia. mennesker i 2050?

»Ja,« lyder svaret fra Thyge Nygaard, Danmarks Naturfredningsforening, »der dør tre gange så mange af fedme som af sult.«

Ifølge Thyge Nygaard produceres der allerede mad nok til at mætte 11-14 mia. mennesker. Desværre spildes 56 procent af maden, men det kunne man ifølge landbrugsmedarbejderen gøre noget ved.

Ifølge de regnestykker, DN læner sig op ad, spildes 26 procent gennem husdyrproduktionen. 13 procent spildes i marken og på lager især i ulande. 17 procent spildes i forbrugerleddet, især i I-lande.

»Med mindre vi finder helt nye måder at producere kød på, skal vi bruge mindst tre jordkloder, hvis den nuværende befolkning skal spise kød i samme mængder som i USA,« siger han.

Derfor mener han, at man skal spise mindre kød, fokusere på at mindske madspild og på at mindske mark- og lagertab i ulande.

Gør man det, er der også mulighed for at dyrke jorden økologisk., selv om det i ilandene vil resultere i lavere udbytter og dermed mindre mad.

Thyge Nygaard påpeger, at sult i dag ikke skyldes global mangel på mad, men snarere fattigdom.

En lille milliard af klodens befolkning sulter indimellem, typisk i ulande. Derfor skal verdens sultproblemer løses ved at øge produktionen blandt fattige bønder i ulandene og ikke ved at øge produktionen i ilandene, mener han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle