Fåreflok giver avler og gods problemer

Det bliver dyrt for en fåreavler at få lov til at sprede dybstrøelse fra 65 dyreenheder. De tiltænkte marker hører nemlig under et gods med 3.000 hektar, der alle skal arealgodkendes.

Får har været en del af Frank Hansens liv siden 1986. Men love og regler gør det svært for ham at holde får, som han vil. Det seneste bump på vejen er han ved at passere, men ikke helt uden perspektiver til besværligheder de næste par år.

Frank Hansen har siden i sommer lejet en bygning, så hans 1.100 får kan komme under tag for vinteren i fire måneder. Det var tanken, at dybstrøelsen fra fårene kunne blive spredt på de 290 hektar, der omgiver bygningen. Det har husdyrgodkendelseslovens paragraf 16 sat en stopper for.

Mindst 60.000 kr.

Paragraf 16 siger, at Bregentved Gods, der ejer den bygning, Frank Hansen lejer, skal have arealgodkendt alle godt 3.000 hektar, der er registreret under godsets CVR.

En omkostning på mindst 60-70.000 kr. alene for konsulentens arbejde, vurderer miljøkonsulent Maja Folmer-Petersen, Syd-Østsjællands Landboforening, der sidder med sagen. Det er en pris, der har fået både hende og Frank Hansen til at sige fra.

"Det er dels økonomien og de restriktioner, der formentlig vil blive til Bregentved Gods' arealer, der har stoppet os. Og det virker helt overdrevent at skulle have godkendt så mange hektar, når vi slet ikke har behov for så meget til at sprede dybstrøelse på," siger hun.

Køres 15 km væk

På grund af omstændighederne overvejede Frank Hansen sin rolle i erhvervet.

"Min første tanke var, at jeg ville sælge dyrene ud af landet og stoppe med at avle får," siger han.

Efter at have kontaktet Syd-Østsjælland Landboforening er sagen endt, så dybstrøelsen skal køres 15 kilometer væk. Formand for foreningen Jørgen Petersen bakker op om Frank Hansen.

"Vi ønsker, at reglerne laves om til, at screeningen kun skal gælde de arealer, der skal bruges. Hvorfor bruge tid og kræfter på noget, der ikke er behov for? Hvorfor skal landmanden have de ekstra omkostninger?" spørger Jørgen Petersen.

Ud over landboforeningen har fåreavleren haft kontakt til Fakse Kommune, der behandler arealgodkendelsen. Her kan medarbejderne ikke hjælpe Frank Hansen videre, da de naturligvis skal overholde gældende ret.

Andre ender i samme situation

Frank Hansen har også haft fat i sin brancheorganisation. Lene Thuren Jensen, der er seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer, lovede at undersøge sagen nærmere.

"Landbrug & Fødevarer er enige i det, Frank Hansen bekymrer sig om. Vi har allerede peget på i husdyrreguleringsudvalget, at man skal gøre noget ved det," siger Lene Thuren Jensen.

Selvom det er tvivlsomt, at der kan nå at blive ændret i paragraffen, inden fårene skal ind for vinteren, og dybstrøelsen bliver kørt væk i lastbil, håber Frank Hansen stadig, der kan ske noget i sagen.

"Jeg er jo ikke den eneste. Særlige regler for fårene ville give god mening, idet fårene kun er på stald i fire måneder og således kun vil kunne forårsage gener for naboer i de måneder - og ikke hele året, som det kan være tilfældet i et traditionelt svine- eller kvægbrug," siger han.

bbv@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle