Globaliseringens udfordringer

Sædvanligvis kommenterer jeg i denne klumme på den aktuelle udvikling på svinekødsmarkedet. Men nu, hvor sommerferien i kødindustrien i Europa er begyndt - og hvor vi ser frem til nye prisstigninger efter sommerferien - er det en god lejlighed til at hæve blikket lidt og i stedet se på, hvilke overordnede tendenser vi ser på det globale marked for svinekød. Hvad er vores udfordringer? Og hvad er vores styrker og muligheder?

I en rapport fra Fødevareministeriet om globaliseringen på fødevareområdet påpeges det, at globaliseringen går forrygende stærkt i disse år, og konkurrencen er benhård både for producenter, slagterier og forædlingsvirksomheder.

Vi udfordres af svinekød fra lande som Brasilien og USA, hvor produktionsomkostningerne pr. kg produceret svinekød er væsentligt lavere end herhjemme. En anden udfordring er, at de internationale detailhandelskæder bliver stærkere og stærkere. Det giver dem gode muligheder for at presse priserne nedad, samtidig med at de i stigende grad indfører såkaldte "private varemærker", hvor producent- og oprindelsesland anonymiseres.

Dertil kommer de aktuelle udfordringer med høje foderpriser, den lave dollarkurs og danske særregler på både dyrevelfærds- og miljøområdet, der svækker os i konkurrencen med andre lande. En understregning af at de udfordringer, som vi i branchen arbejder med hver dag, forstærkes.

Men vi har også nogle styrker i den danske svinekødssektor. Rapporten peger bl.a. på vores lange erfaring med at sælge til markeder over det meste af verden. Det har givet os stor global indsigt og stort kendskab til mange af de vigtigste markeder, hvilket vi hver eneste dag gør brug af, når vi skal konkurrere med amerikanerne i Japan, med hollænderne i Storbritannien, eller når vi, som i Australien, oplever, at der er lande der ønsker at beskytte deres egne producenter ved at indføre tekniske handelshindringer.

Vores høje fødevaresikkerhed er også en styrke. Rapporten peger på, at vi i tæt samarbejde med offentlige myndigheder har gjort en stor indsats for at sikre høj fødevaresikkerhed.

Her arbejder vi - uden at sætte vor høje fødevaresikkerhed over styr intensivt på at få nedbragt de offentlige kontrolomkostninger til et niveau på linje med vores største konkurrenter.

Den helt centrale styrke i den danske svinesektor er vores viden. Der er ingen andre lande, der som os formår at udvikle og implementere viden i hele kæden, både i avlsarbejdet, i stalden, på slagterierne og i forædlingsvirksomhederne. Vi har en lang tradition for at have vores egen forsknings- og udviklingsindsats i branchen, hvilket bl.a. har resulteret i, at vi har udviklet nogle af verdens mest moderne og automatiserede slagterier. Det giver os et vigtigt forspring i den stadig hårdere internationale konkurrence.

Men vi kan ikke hvile på laurbærrene. Rapporten peger på, at der er behov for at bygge videre på vores forsknings- og udviklingsindsats. Ikke mindst inden for anvendelses- orienteret og virksomhedsnær forskning og innovation. Og det er jo præcist det, vi er gode til i svinekødssektoren, og som foregår bl.a. på Slagteriernes Forskningsinstitut.

Viden gør det naturligvis ikke alene. Vi skal fortsat også være særdeles effektive, globalt orienterede, fastholde vores høje fødevaresikkerhed og vores høje kvalitet. Men det afgørende er, at vi har forudsætninger til at kunne klare os i den stadig hårdere internationale konkurrence - også i fremtiden.

God sommer og god høst.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle