Den lave notering gør mest ondt

Svineproducenterne er helt aktuelt presset af dårlig høst og stigende priser på foderkorn. I virkeligheden er det den lave notering, der gør mest ondt.

Hvor slem er tørken og den efterfølgende høst for svineproducenterne?

Ingen tvivl om, at tørken har gjort ondt på årets høst og svineproducenternes høstudbytter. Mange - særligt slagtesvineproducenter, der har behov for store mængder foderkorn - er hårdt ramt, fordi udbytterne fra producenternes marker i mange tilfælde skal suppleres op med større indkøb af foder, som i de seneste uger er steget gevaldigt i pris. For mange er indkøb af korn ikke presserende, så de kan håbe på, at priserne falder på et senere tidspunkt. Regnestykket er, at det mindre udbytte, producenterne har opnået i marken, ikke kommer tilbage, mens regningen kan blive endnu større end normalt for dem, der skal indkøbe foderkorn el. færdigfoder.

En ting er høsten, hvordan spiller noteringen ind på bedrifternes økonomi?

Der har været talt rigtig meget om høstens indvirkning på økonomien hos svineproducenterne. Der er ingen tvivl om, at en ringe høst, som de fleste har været vidne til i år, gør ekstra ondt hos slagtesvineproducenterne, der dels skal bruges forholdsvis meget korn, dels ikke har haft mulighed for at polstre deres bedrifter i de seneste mange år som følge af dårlige noteringer. En undtagelse var 2017, som var en super godt år for de fleste svineproducenter grundet en forholdsvis god notering. I år er det i den grad noteringen, som spænder ben for, at svineproducenterne kan hente en reel indtjening i år. For en slagtesvineproducent med 20.000 grise og slagtevægt på 85 kg er der med en notering på 8,5 kr. 14,45 mio. i indtjening (her er set bort fra efterbetaling). Langt sjovere er det, hvis noteringen er på 10,5 kr, så er indtjeningen på 17,85 mio. kr. Faktum er, at en lav notering gør langt mere ondt end stigende foderpriser.

Vil producenter lukke som følge af den dårlige høst?

Konkurser eller bedrifter, der vælger at trække stikket, kan ikke undgås. Likviditeten er presset mange steder, og uden udsigt til stigende noteringer er det for flere en fornuftig beslutning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle