Seges: Sædfortynding gav ikke mindre kuld

Fortyndende sæddoser i starten af året har ikke påvirket kuldstørrelsen, viser dataindsamling.

Manglende duroc-sæd tidligt på året har ikke givet et fald i kuldstørrelsen, som Seges Svineproduktion ellers frygtede kunne blive udfaldet, da en del avlere forlod DanBred.

Faldet kunne i gennemsnit ende på 0,2 grise pr. kuld som følge af en fortynding af sæden i fire uger på 20 procent og to uger med en fortynding på 10 procent.

Nu har alle søer, der blev insemineret med sæd fra den pågældende periode, faret (bortset fra to ugehold), og tallene viser, at der ikke er sket et fald i kuldstørrelsen.

»Vi har set på data fra alle besætninger, som kører kernestyring med duroc-produktionssæd. Det svarer til ca. 30.000 kuld pr. måned. Derudover har vi set på data fra ni besætninger med ugedrift og mellem 500 og 3.000 årssøer. Ingen af dem har oplevet mindre kuldstørrelser end normalt«, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion.

Højt sat

Brugen af blandingssæd i Danmark gør, at frugtbarheden generelt er højere, end hvis man køber sæd fra andre lande, hvor blandingssæd er ulovligt.

Samtidig er koncentration af sædceller højere end i f.eks. Tyskland. Det har ifølge Seges Svineproduktion sandsynligvis gjort, at der ikke har været negativ effekt i forbindelse med fortynding:

»De tal, vi sendte ud dengang, hvor vi vurderede, at man maksimalt ville opleve 0,2 færre grise pr. kuld, var højt sat, og det er glædeligt, at vi nu kan konstatere, at det var for højt sat. Vi har nemlig hverken kunnet se konsekvenser i det data, vi har analyseret, og, vigtigere endnu, så har vi heller ikke hørt noget fra jer som producenter. Med undtagelse af én producent på ét ugehold, men det kan lige så vel skyldes den normale variation i kuldstørrelse«, siger han.

Faktaboks

Sædfortynding

  • I uge 3-6 blev der fortyndet 20 procent.
  • I uge 7-8 blev der kun fortyndet med 10 procent.
  • 1,65 mia. motile celler var det laveste gennemsnit mod 1,99 normalt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle