Spår hybridrug stor fremtid i Danmark

Jacob Nymand, KWS, forventer, at de nuværende 125.000 ha med rug stiger markant i de kommende år.

Rug slæber ifølge project manager Jacob Nymand, KWS, fortsat rundt på et lidt uretfærdigt image som en undervurderet kornsort.

Det kan imidlertid være svineproducenter, der for alvor får ændret på det, og Jacob Nymand mener, at man bør dyrke mindst 300.000 ha hybridrug i Danmark om få år.

»Når vi ser på svinefoder, slår hybridrug hvede på mange punkter«, fastslår han.

Vandbehovet er lavere end hvede, kvælstofbehovet er lavere, behovet for sprøjtning er lavere og sidst, men ikke mindst er problemet med meldrøjer i hybridsorterne nu lige så lavt som i traditionelle rugsorter.

Forsøg

I samarbejde med tyske universiteter er der nu kommet forsøgsmæssigt bevis for, at hybridrug også slår hvede, når det drejer sig om bæredygtighed og på en række fordøjelsesmæssige parametre.

Det sidste kunne professor J. Kamphues fra veterinæruniversitetet i Hannover fortælle tidligere på ugen under et møde arrangeret af KWS.

»Indholdet af fruktaner, fytase og fermenterbare fibre giver hybridrug fordele i forhold til hvede til svinefoder«, sagde prof. J. Kamphues, der også lagde vægt på hybridrugens diætiske fordele for svin.

Han tilføjede, at man i forsøget også så på brugen af rug sammen med raps.

»EU arbejder for større selvforsyning af protein. I den sammenhæng ser vi på, hvordan hybridrug og raps kan erstatte andre råvarer«, sagde han.

Praktiske erfaringer

På samme møde fortalte Andreas von Felde, KWS, om en undersøgelse i 14 tyske besætninger med 70.000 slagtesvin. De skiftede fra et overvejende hvedebaseret foder til en mere rugbaseret fodring. Rug-indholdet var 5 procent op til 50 kg, 20 procent fra 50 til 80 kg og 40 procent fra 80 kg og til slagtning.

Selv om der er tale om et før/efter-forsøg, var der et fald i forekomsten af salmonella og et fald i forekomsten af ornelugt.

»Sammen med praktiske erfaringer om mere rolige dyr og uændret produktionseffektivtet, men lavere N og P-belastning, taler det for større brug af rug«, sagde Andreas von Felde.

En mulig hæmsko for mere hybridrug er risikoen for meldrøjer, men undgår man at køre gylle efter stadie 32 og at bruge flydende gødning i visse vækststadier, er risikoen lille.

»Problemet opstår primært, der hvor man kører i marken«, siger jacob Nymand.

Faktaboks

Hybridrug:

  • Dyrkes i Danmark på 125.000 ha ud af 2.500.000 ha 
  • KWS forædler og sælger bl.a. hybridrug 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle