IVS-teknologi kan sætte turbo på avlsarbejde

I fremtiden kan blandt andet IVS-teknologi være med til at give en større avlsfremgang i kvægbruget ved kombination med de nyeste genomiske teknikker.

I de avlsmæssigt set »gamle dage« var avlsarbejdet funderet i parring af køer og tyre, som blev avlsværdivurderet ud fra egne og forfædres præstationer.

I dag har genomisk selektion med dna-prøver på få uger gamle kalve sat turbo på avlarbejdet, idet man langt tidligere kan sortere de overlegne fra de gennemsnitlige.

Og i fremtiden kan det gå meget stærkere, mener ET-dyrlæge Søren Ernst Madsen, Tirsvad ved Brædstrup.

Kendt menneske-teknologi

»Ved eksempelvis at bruge IVS-teknologien, kan vi udtage æg fra hundyr to gange om ugen og kombinere dem med flere forskellige tyre. Det er ret store fremskridt,« siger Søren Ernst Madsen, som er blandt indlægsholderne, når Dansk Holstein holder årsmøde på Kvægkongressen i Herning mandag aften.

Her vil han give en status på fortidens, nutidens og fremtidens avlsarbejde.

»Fremtidens avlsarbejde kan gå langt stærkere end tidligere, fordi vi blandt andet ved hjælp af dna-prøver fra fostrene kan avlsværdivurdere hun- og handyr, inden de er født,« siger han.

Stordrift og avl

Jørgen Kjær Madsen er den anden af tre indlægsholdere, og han vil fortælle, hvordan avlsarbejdet praktiseres i hans besætning med 1.600 køer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle