Juletræer ramt af kræft

En ny og aggressiv svampesygdom er blomstret voldsomt op og forventes at brede sig til juletræer i hele landet.

Danske juletræer er truet af en aggressiv svampesygdom kaldet ædelgrankræft, og der findes ingen godkendte midler til at bekæmpe sygdommen.

Miljøstyrelsen har derfor givet avlerne 120 dages dispensation til at anvende midlet Merpan 80 WG, der anvendes mod en nært beslægtet svampesygdom i frugttræer.

Voldsomt i anmarch

»Ædelgrankræften er blomstret voldsomt op, og det tyder på, at der er noget voldsomt i anmarch. Man tror simpelthen ikke, det er rigtigt, når man ser større angreb. Det kan true økonomien, der hvor det rammer voldsomt,« siger chefkonsulent Lars Bo Pedersen fra brancheorganisationen Danske Juletræer om de alvorlige svampeangreb, der i år er set flere steder i landet.

»Vi ved ikke særlig meget om sygdommen, fordi der ikke er sat forskningsmidler af til det, så vi anbefaler at sanere ved at fælde syge træer.«

Merpan 80 WG kan nemlig ikke bekæmpe ædelgrankræft i træer, der allerede er blevet inficeret, og en stor del af smittespredningen i år formodes at være sket på nuværende tidspunkt.

Ædelgrankræft er en relativt ny og aggressiv svampesygdom. Typiske symptomer er døde skud og grene, kræftsår med dødt væv under barken og helt døde træer.

Fjerne angrebne træer

For at mindske yderligere udbredelse af svampen opfordres producenter af juletræer og pyntegrønt til at være meget årvågne og fjerne angrebne træer.

Frugtlegemet dannes heldigvis først efter et år, og derfor gælder det om at fjerne visne skud og hårdt ramte træer i bevoksninger og omgivelser med det samme og derved mindske smittetrykket. Her er dyrkerne meget afhængige af velvilje fra deres naboer, påpeger Lars Bo Pedersen.

Brancheorganisationen har planer om at udsende spørgeskemaer om sygdommen til medlemmerne.

Salgsklare juletræer må ikke sprøjtes det sidste år inden fældning.

»Det er over det hele, men det er ikke så voldsomt her oppe i det midtjyske,« siger skovfoged Gunnar Knudsen, Juelsminde.

»Det er primært i kulturer, der er over juletræsstørrelse, og som ikke er ryddet. Det er ikke en katastrofe i unge beplantninger, men det er det i ældre beplantninger. Sygdommen rammer især enkelttræer, der er svækkede, hvorefter den breder sig. Sygdommen har nok eksisteret længere, end man regner med. Man har bare kaldt det røde nåle. Jeg tror, det bliver landsdækkende.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle