L&F: Mål i vandplaner er uopnåelige

I visse typer af vandløb vil det af naturlige årsager være umuligt at opnå god økologisk tilstand.

Vandplanerne stiller nogle krav til den økologiske tilstand i danske vandløb, som af naturlige grunde mange steder er uopnåelige. Det mener Niels Peter Nørring, direktør i Landbrug & Fødevarer, Miljø og Energi, og det undrer ham såre, at disse vandløb ikke er pillet ud af vandplanerne, inden de blev genfremsat for nylig.

»De lægger stadig op til, at man skal nå faunaklasse fem på steder, hvor det er fuldstændig umuligt,« siger han.

Niels Peter Nørring peger på de vandløb, som ofte er flade, snorlige, smalle og tydeligvis grøfter, der er gravet for at lede vand væk fra markerne, så planterne kan vokse.

»De burde aldrig have været med i vandplanerne, og når de nu er med, burde målet være lavere, så det er muligt at opnå,« siger han.

Flade og smalle

Ifølge vandløbsrådgiver Jan Hjeds er problemet, at det typisk er flade vandløb uden stort fald og typisk smalle vandløb, der heller ikke kan opnå høj økologisk tilstand, med mindre de har stort fald. Det viser Novanas opgørelser over den nuværende faunaklasse i danske vandløb.

Hos Naturstyrelsen er kontorchef Thomas Bruun Jessen dog ikke enig i, at de kræver det umulige af landbruget.

»At et vandløb er smalt eller har ringe fald er på ingen måde ensbetydende med, at der ikke kan opnås god økologisk tilstand,« siger han med støtte i Naturstyrelsens rådgivere hos DCE.

DCE har generelt vurderet, at ændret grødeskæringspraksis vil have en overordnet positiv indflydelse på tilstanden, samt muligheden for at opnå god økologisk tilstand, hvis de fysiske forhold er i orden.

Eksperter siger nej

Men ikke alle eksperter er enige med Naturstyrelsen.

Bent Lauge Madsen, tidligere chef for Miljøstyrelsens Ferskvandslaboratorium, mener ikke, man kan opnå faunaklasse 5 i alle vandløb.

»Det er urealistisk at tro, at man kan få høj faunaklasse i vandløb med ringe fald og mudderbund, uanset hvad man laver af narrestreger,« siger han og tilføjer:

»Selv hvis vi tænkte os et fuldstændig uberørt Danmark, når man ikke den tilstand i muddervandløb.«

Han mener, at man bør afskrive mange af de dybe, lige grøfteagtige vandløb i vandplanerne og koncentrere kræfterne andre steder.

Også vandløbsbiolog Jens Skriver, der er konsulent og tidligere har arbejdet med metodeudvikling til vandløbsbedømmelse hos DCE, mener, der er klassificeret forkert i vandplanerne.

»Der er vandløb, hvor man ikke kommer højere end faunaklasse 4, selv om man gør noget. Springet op til faunaklasse 5 er, at der er sten og grus, og det finder man ikke i fuldstændig flade og lige vandløb,« siger han.

Jens Skriver og Bent Lauge Madsen mener dog også, at der er vandløb, der burde være målsat højere, end de er - men ikke de flade, lige.

Fastholder mål

Hos Naturstyrelsen fastholder Thomas Bruun Jessen alligevel de fastsatte mål, men åbner en kattelem.

»Hvis en kommune vurderer, at en indsats ikke vil forbedre miljøtilstanden i vandløbet, vil staten selvfølgelig ikke tvinge kommunen til at gennemføre den,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle