Miljøgodkendelse koster typisk 125.000 kroner pr. sag

Langsommelig sagsbehandling gør regningen enorm på grund af prisstigning på byggematerialer, inventar og især renter.

Miljøgodkendelsesordningen koster nemt den enkelte landmand hundredtusindvis af kroner, og for erhvervet løber regningen op i et uhyrligt millionbeløb.

Udarbejdelse af en miljøansøgning i landbrugets rådgivningsselskaber koster landmanden mellem 50.000 og 100.000 kr. For de omkring 3.000 ansøgninger, der indtil nu er sendt til kommunerne, har landmændene betalt 225 mio. kr. alene for udarbejdelsen af ansøgning, hvis gennemsnitsprisen sættes til 75.000 kr. pr. sag.

"Prisen varierer ikke meget for bedrifter i niveauet fra 75 dyreenheder og op, for arbejdet har næsten samme omfang," siger miljøkonsulent Helle Bomann, Heden og Fjorden.

110 timer i kommunen

For landmanden venter der endnu en regning, når han har betalt sit rådgivningscenter for miljøansøgningen.

Den nye miljølov betød også brugerbetaling, da kommunerne overtog godkendelsesprocedurerne.

Lovgivningsmæssigt er der sat loft over de kommunale opkrævninger. Det højeste niveau for brugerbetaling blev sat til 110 kommunale timer pr. sag. Kommunen kan opkræve en tredjedel af en anslået timepris, der herefter højst kan løbe op i 263 kroner for landmanden, i alt 28.930 kroner.

Tiden koster kassen

Det er ikke udgiften til miljøansøgningen, der i gennemsnit let løber op på 125.000 kroner, der er den største udgift for landmanden. Værre er faktisk ventetiden. Fra et projekt forundersøges, til ansøgningen er udarbejdet, behandlet og godkendt, kan gå flere år. Og imens stiger byggeprisen.

Landmanden kan ikke på projektstadiet få en pris på byggeri og inventar, der holder en meter. Priser på råvarer som stål og metal er steget voldsomt, lønnen stiger, og renten løber i vejret. Det kommer til at kunne mærkes på hver eneste termin i årene fremover, påpeger flere miljøkonsulenter.

Forsiden lige nu

1. JUN 00:00

SF

Seneste videoer

Se alle