Sæt fuld luft på rensemaskinerne

Landmænd skal kunne købe 100 pct. ren såsæd, siger formanden for Brancheudvalget for Frø.

»Når foderstoffirmaer og andre, der laver certificeret udsæd, i de kommende dage skal til at rense fremavlpartierne, skal de sætte fuld luft på rensemaskinerne, så landmænd kan undgå græsser i udsæden.«

Sådan lyder opfordringen fra formand for Brancheudvalget for Frø Thor Gunnar Kofoed. Han mener, at med den nye pesticidafgift og risikoen for resistent ukrudt er det mere vigtigt end nogensinde, at den udsæd, landmanden køber, er fuldstændig ren for græsfrø af enhver art.

»Det er ikke særlig smart, at landmænd gør alt for at fjerne græsukrudt i marken, samtidig med at de hvert år sår græsukrudt ud sammen med kornet. Så får de jo aldrig en chance for at få ryddet op i marken - og er nødt til at sprøjte mod græsukrudt hvert år,« pointerer han.

For få år siden fik Frøbranchen gennemtrumfet, at der slet ikke måtte være gold hejre i udsæden. Og det har medført en kraftig reduktion af problemet med gold hejre. Men der er stadig andre hejrearter og græsser i markerne.

»Selvfølgelig kan ukrudtsgræs stamme fra frø, der ligger i jorden. Men der er også rigtig mange marker, hvor der kun står græsplanter i sårækkerne. Det er måske lovligt nok, for reglerne siger, at der må være seks frø pr. kg udsæd. Men det er altså 1.000 ukrudtsgræsser pr. hektar,« siger Thor Gunnar Kofoed. Han efterlyser såsæd, der er fuldstændig fri for græsser.

»Tænk, hvis bare et firma tilbød 100 pct. ren kornsåsæd, evt. mod en merpris. Men der er ingen udvikling sket, siden gold hejre blev forbudt i udsæden. Og desværre stiller kun få kornproducenter krav om ren udsæd, så udsædsproducenterne fortsætter som altid. Er det virkelig nødvendigt at gå lovgivningens vej, før der sker noget?« spørger frøformanden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle