Problem med coli i lang tid
Siden Jan Jacobsen overtog besætningen for 10 år siden, har colidiarré været et problem.

Nogle besætninger har meget diarré, andre har næsten intet. Jan Jacobsens besætning med 715 søer hører til første gruppe, og sådan har det stort set været, lige siden han overtog besætningen for omkring 10 år siden.

Flere tiltag har været forsøgt, nogle med en vis effekt. For eksempel har han i en periode immuniseret gyltene med pattegrise, der var døde af netop fravænningsdiarré.

»Det var faktisk effektvit, men havde også den effekt, at vi løb tør for pattegrise, der var døde af diarré, og så kunne vi jo ikke længere behandle nye gylte«, forklarer smågriseproducenten.

Det betød også, at dødeligheden tidligere viste store udsving. I perioder gik det rigtig godt, i andre perioder døde mange grise. Jan Jacobsen husker, at det særligt var store og pæne grise, der pludseligt bukkede under for colidiarré - både i farestalden og efter fravænning.

»De kunne gå fra at være store og trivelige til at være døde på mellem et halvt og et døgn«, fortæller han.

I alle årene har Jan Jacobsen og personalet i samarbejde med besætningsdyrlæge Anders Mikkelsen, Danvet, brugt mange ressourcer på at finde det mest velegenede antibiotikum mod colidiarré.

Efter at han har taget Coliprotec F4/F18 i brug i efteråret, ser han ikke længere pludselige dødsfald blandt de største grise.

Til gengæld er der stadig problemer med for mange brokgrise. Nogle bliver aflivet, andre bliver flyttet til en særlig slagtesvineafdeling. Herfra er meldingen, at også brokgrisene er bedre, end de har været tidligere.

»Der er nok også en tendens til, at jo færre problemer vi har med diarré blandt grisene, jo mere kritiske bliver vi omkring brok. Derfor har den samlede dødelighed ikke ændret sig så meget«, forklarer Jan Jacobsen.

Faktaboks

  • Jan Jacobsen
  • Havndal 
  • 715 søer m. smågrise
  • Har brugt Coliprotec mod colidiarré siden september 2017

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle