Tredje slæt når op på 3.000 foderenheder

Vejrguderne har været med Torben Svenningsens græshøst, der også byder på et forsøg med proteingræs.

Torben Svenningsen fra Roslev i Nordjylland vil huske tilbage på græshøsten 2012 i mange år. For tiden er han i gang med tredje slæt, og når han lægger slættene sammen, ser resultatet ud til at slå alle rekorder.

"Vi har ikke taget prøver endnu, så jeg kender ikke kvaliteten, selv om jeg har en forventning om, at den er god. Men mængdemæssigt har vi aldrig avlet så meget græs, som vi kommer til i år," siger Torben Svenningsen.

Rekordhøsten skyldes især et første slæt, som Torben Svenningsen ikke kan huske, at han har set mage til i de 13 år, han har ejet gården. Han vurderer, at første slæt gav 4.500 foderenheder pr. hektar, mens andet slæt gav 2.000 foderenheder. Tredje slæt ser ud til at give 3.000 foderenheder.

"Hvis det sker, er vi allerede oppe på det, vi plejer at avle på et helt år. Og vi forventer sådan set stadig at tage to slæt mere," siger han.

 

3.000 foderenheder bedre

Resten af limfjordsområdet ser også ud til at få en flot græshøst.

»Der er ingen tvivl om, at områderne ved Skive og Vestjylland med mildere jorder har nydt godt af regnen. Min vurdering er, at de høster 3.000 foderenheder mere på andet og tredje slæt tilsammen i forhold til et normalt år,« siger Niels Martin Nielsen, kvægbrugskonsulent i Landbo Limfjord.

Han pointerer, at man ikke kan skære alle over en kam, og at der også er landmænd med tungere jorder, der har svært ved at komme af med vandet.

»Men der er klart en overvægt af dem, som har en positiv græshøst i år. Det er 75 procent eller mere,« siger han.

Gunstige vejrguder

Den gode græshøst hos Torben Svenningsen skyldes også, at vejret har artet sig som aldrig før. Normalt plejer der at være tørkeperioder i sommeren, hvor græsset bliver sat i stå, men det har der ikke været noget af i år. Til gengæld har det fået alt det vand, det har brug for, plus at solen har kigget frem på de rigtige tidspunkter.

"Det blev rigtig godt vejr, lige inden vi skulle høste første slæt. Det eksploderede lige op til pinsen – den eneste gang, det har været rigtig sommer i år, og der tog vi det lige bagefter. Jeg husker, at det overraskede mig, at det var så kraftigt, da vi kom ud i det," siger Torben Svenningsen.

 

En bitte uge tidligere

Egentlig var det meningen, at tredje slæt først skulle tages i starten af næste uge. Men med det gode vejr, og en forsigtig vejrprognose der lover ustadigt vejr igen i morgen lørdag, er der ingen grund til at tage chancer.

"Det gælder om at få dagene til at passe sammen med, hvad vi ellers skal, så jeg har forsøgt at rykke det en bitte uge frem. Når nu der er nogle gode dage, ville det være ærgerligt, hvis vejret skulle drille os, fordi vi absolut skulle vente til næste uge," siger Torben Hansen.

Derfor blev græsset skårlagt i tirsdags, mens snitteren kørte ud i torsdags.

"Der bliver selvfølgelig lidt færre foderenheder, men de kommer bare igen til næste slæt."

 

Forsøger sig med proteingræs

Græshøsten i år byder også på et nyt forsøg med proteingræs, hvor seks en halv hektar af de i alt 80 hektar græs er plantet til med en blanding af rød- og hvidkløver og nok græsser til, at det stadig kan hive en kvælstofkvote hjem.

Planen er, at det skal tages sammen med resten af græsset og bagefter blandes i dyngen i plansiloen, så gårdens 220 malkekøer får et øget proteinudbytte af foderet.

"Fordelen er, at vi kan avle noget mere protein selv, så vi bliver mere selvforsynende," siger Torben Hansen.

"Jeg forventer, at det skal ligge der tre år endnu. Så må tiden vise, hvor stort arealet skal være, før vi får den ønskede proteineffekt."

Torben Hansen forventer at tage fjerde slæt først i september, mens græshøsten slutter i oktober med en afpudsning, hvor kvierne får lov at tage det sidste.

33 39 47 84

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle