Bæredygtigt Landbrug vil ikke acceptere afgift på biologiske processer

Det er bekymrende, at hele debatten går på, at landbruget skal have en yderligere afgift – ikke hvad landbruget skal gøre for klimaet, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug ovenpå Svarer-udvalgets rapport.

Også Bæredygtigt Landbrug har reageret på, at professor Michael Svarer nu har afrapporteret.

I en pressemeddelelse lyder det, at Bæredygtigt Landbrug glæder sig over, at Svarer-udvalget er gået grundigt til værks og kommer med forslag til, hvordan CO2-udslippet kan reduceres blandt andet ved støtte til skovrejsning, ligesom det anerkendes, at udvalget peger på teknologistøtte til biokul og den nytænkende teknik omkring pyrolyse. 

- Det er vigtigt at benytte en model, der betyder at landmænd, der gør en klimaindsats, kompenseres fuldt ud og hvor fødevareproduktionen ikke reduceres. Derfor er vi betænkelige ved en ufaglig reduktion af den livsvigtige gødning, siger formanden for Bæredygtigt Landbrug Peter Kiær.

Han understreger i pressemeddelelsen, at foreningen ikke vil acceptere en afgift på ikke målbare biologiske processer.

- Vi vil kæmpe imod, at biologiske processer som prutter, bøvser og fluktuerende klimagasser skal danne grundlag for en afgift. Det er useriøst, når man ikke kan måle på processerne. Skal fremskridt lykkes, skal de bygge på solid faglig viden – en viden vi ikke har i tilstrækkeligt omfang i dag, siger Peter Kiær.

Han fortæller, at landbruget allerede er langt i den grønne omstilling – det er den omstillingsproces, der skal bygges videre på og fokuseres på. Ifølge Bæredygtigt Landbrug er det bekymrende, at hele debatten går på, at landbruget skal have en yderligere afgift – ikke hvad vi skal gøre for klimaet. 

- Bæredygtigt Landbrug anerkender klimaudfordringerne og har en positiv vilje til at skabe forandringer og en overbevisning om, at vi når klimamålet i 2030 – helt uden en CO2-afgift ved fokus på intelligente løsninger, siger Peter Kiær.

/ege

Emneord

Co2-afgift

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle