Forsikringsselskab bekymret for brand- og arbejdsskader i tørken

Det er ikke alene høsten, der er i fare. Tørken giver også stor risiko for brand og arbejdsskader f.eks. i forbindelse med håndtering af vandkanoner, påpeger Alm. Brand, der opfordrer til fokus på forebyggelse, så landbrugene undgår driftsstop og yderligere økonomiske tab.

Der er ikke småting, der står på spil for landbruget med den nuværende tørkeperiode. Selv om årets høst har det primære fokus for de fleste landmænd lige nu, er det en rigtig god ide også at være opmærksom på de mere lavpraktiske konsekvenser af en tørkeperiode, påpeger Alm. Brand i en pressemeddelelse og opfordrer erhvervet til at rette fokus på de forebyggende indsatser, der kan være med til at minimere risikoen for økonomiske tab og arbejdsskader.
 

Gode forebyggelsesråd

Til vandingsanlæg:

  • Styretøj, kæder og krydssporaksel på vandingsanlæg skal altid være smurt med vandafvisende fedt
  • Kontroller jævnligt, at der ikke kommer vand i olien på bagtøjet
  • Kontroller selve slangen for slid og mærker, så driftsstop undgås
  • Efterspænd hjulbolte jævnligtSørg for solid understøtning ved hjulskift, så maskinen ikke vælter
  • Kontroller for møre dæk
  • Vær opmærksom på overkørsel mellem mark og vej, så maskinen ikke vælter
  • Tjek for korrekt pumpetryk fra vandboring, så vandingen bliver så effektiv som muligt


 
 

Gode forebyggelsesråd

Gode forebyggelsesråd:

Traktorer, mejetærskere, finsnittere, pressere, skovningsmaskiner mv.

  • Rengør maskinen jævnligt (helst dagligt) og hold især motor og motorrum fri for støv
  • Vær opmærksom på mislyde fra maskinen og gennemgå drivremme samt lejer med jævne mellemrum
  • Installer automatisk brandsikring (punktsikring)
  • Installer 6 kg håndildslukkere – både en pulverslukker og en vandslukker – samt en 2 kg pulverslukker ved førerhus
  • Indhent gerne faglig rådgivning/instruktion om anvendelse af mindre slukningsmidler

- Det, der springer mest i øjnene, er selvfølgelig den stadigt tiltagende brandfare, der opstår i takt med, at jord og planter udtørres. Det er ikke alene markbrande, vi kommer til at se, men der er også stor risiko for brand i maskiner og tilhørende bygninger, så vi opfordrer til, at landmændene tager alle forholdsregler, der kan minimere risikoen for brand, siger Helle Kjærgaard, der er direktør for Landbrug i Alm. Brand Group.
 
Først og fremmest bør man ifølge Helle Kjærgaard få installeret automatisk brandsikring, også kaldet punktsikring, på sine landbrugsmaskiner, som hurtigt kan slukke eller begrænse branden. Det er et enkelt og effektivt brandslukningssystem, der består af en beholder under tryk og en specialslange, der er monteret i motorrummet. Når slangen brænder, udløses brandslukningspulveret.
 
Landbrugsmaskiner bør også udstyres med håndildslukkere. Til større maskiner som mejetærskere tilrådes én på hver side af maskinen, og Alm. Brand anbefaler en 6 kg pulverslukker, der kan være velegnet til at slukke brand i selve maskinen, samt en vandslukker der er mere effektiv til brand, som opstår i afgrøderne under eller omkring maskinen. Ifølge Arbejdstilsynets regler skal der endvidere være en 2 kg pulverslukker i umiddelbar nærhed af førersædet.
 
Helle Kjærgaard peger dog på, at selve forebyggelsesindsatsen også kan være forbundet med risiko. For eksempel kræver det omtanke og forsigtighed at håndtere de store vandingsanlæg, der særligt får deres sag for under tørke.
 
- Hvert år ser vi et antal anmeldelser, hvor landmænd er kommet alvorligt til skade ved håndteringen af vandingsanlæggene. Der er ofte travlt i landbruget, og nogle gange går det måske ud over arbejdssikkerheden. Vi har både eksempler på, at landmænd bliver ramt i hovedet af den kraftige vandstråle eller af kanonrøret fra en returgående vandkanon. Vi ser også skader fra nærkontakt med rotorerne i de selvkørende vandingsmaskiner, ligesom der er eksempler på alvorlige skader som følge af ustabil opklodsning ved hjulskift på maskinerne, siger hun. 

- Det er derfor altid en god ide lige at bruge et minut på at trække vejret og overveje, hvordan opgaven skal løses uden at komme til skade, påpeger Helle Kjærgaard.
 
Alm. Brand håndterede sidste år 126 brandskader i landbrugsmaskiner som eksempelvis mejetærskere. Knap 70 procent af disse brande var i forbindelse med høsten. Med de nuværende tørketal er bekymringen, at dette tal bliver væsentligt højere i år.

Emneord

Tørke

Forsiden lige nu

1. JUN 00:00

SF

Seneste videoer

Se alle