Avlsselskab styrker moderegenskaber med øget fokus på data

Danish Genetics prioriterer gode moderegenskaber højt i avlsarbejdet, og vejen dertil går blandt andet gennem et øget fokus på dataindsamling som fx foderforbrug, daglig tilvækst og fødselsvægt for alle grise fra samtlige kuld.

Markedet efterspørger grise, som ikke konstant kræver opsyn - og derfor har Danish Genetics valgt at styrke arbejdet med moderegenskaber ved at indsamle flere data til forædlingen af generne.

Helt konkret skal dette arbejde give sig udslag i fx flere ensartede kuld med få udsving i fødselsvægten. Dette bidrager til mindre hierarki i stien og i sidste ende en højere pattegrisoverlevelse.

Det skriver Danish Genetics i en pressemeddelelse. 

Indsamler data for avlskuld

- Vi tilpasser os hele tiden til kundernes efterspørgsel. Og når det, som i tilfældet med ekstra fokus på moderegenskaber, kaster en række positive elementer af sig, er det oplagt, at vi arbejder endnu mere struktureret med det. 

- Konkret er vi inden for det seneste år begyndt at indsamle data for avlskuld, der viser pattegrisenes fødselsvægt og beregner en overlevelse i kuldet. Med de nye dataindsigter får vi et markant bedre grundlag at stå på, når vi skal træffe beslutninger om, hvordan genetikken skal sammensættes, forklarer Ulla Gam Hansen, der er teknisk konsulent hos Danish Genetics.

Ud over fødselsvægt og overlevelsesrate indsamler selskabet også data for, hvor mange patter et Yorkshire eller Landrace dyr bliver født med, da det er et væsentligt parameter for, at soen kan passe sine grise og score højt på moderegenskaber.

I dag ser man mange søer med for få patter til de kuld, de får, og især hvis kuldet ikke er ensartet, skaber det problemer med levedygtige pattegrise, lyder det fra Danish Genetics. 

Stor overlevelse giver Bæredygtig produktion

Ud over at en besætning bliver nemmere at passe for en presset griseproducent, giver gode moderegenskaber en række andre fordele for landmanden, fremhæver selskabet. 

Ifølge Ulla Gam Hansen er pattegriseoverlevelse alfa og omega, hvis du skal drive en rentabel og overskudsgivende produktion.

Men der er en række andre parametre, der er mindst lige så vigtige ved moderegenskaberne:

- Som branche har vi et etisk ansvar for, at vi sikrer, at flest mulige liv overlever. Og lever på en ordentlig måde. Det giver næsten sig selv, at en god so spiller en stor rolle i det spil.  

- Samtidig spiller det en rolle i CO2- og miljøbelastningen, at vi får levedygtige og sunde pattegrise ud af avlsarbejdet. Hvis der er for mange pattegrise, der dør eller ikke får tilstrækkelig hurtig tilvækst, koster det ressourcer, forklarer Ulla Gam Hansen. 

Danish Genetics oplyser, at data viser, at de ti procent bedst performende søer i gennemsnit har 21 levedygtige grise tre uger efter fødslen. 

Tysk griseproducent: Tilvækst på 1.100 gram

Danish Genetics har talt med Simon Oesau, der driver Hof Oesau - en besætning med avlssøer, smågrise og slagtegrise - i Tyskland, og han fortæller, at han har lagt mærke til moderegenskaberne hos Danish Genetics avlssøer:

- I vores bedrift formår vi at opnå en daglig tilvækst på 1.100 gram per slagtegris, mens foderforbruget er 2,7 foderenheder. Det tilskriver jeg i stor grad søernes moderegenskaber, der i vores setup bliver yderligere udfordret af, at både søer og slagtegrise går uden for i store fællesgrupper, forklarer Simon Oesau og fortsætter:  

- De relativt store udendørs stier kan også lade sig gøre, fordi grisene fra Danish Genetics har virkeligt stærke ben og god rygstruktur. Vi forsøger ydermere at styrke grisene med niveauforskelle i stierne og steder med rigelig strøelse samt steder uden, så grisene virkeligt får brugt deres muskler.

Hof Oesau har købt grisene fra med gener fra Danish Genetics gennem Breeders of Denmark.

Ulla Gam Hansen, teknisk konsulent hos Danish Genetics: - Konkret er vi inden for det seneste år begyndt at indsamle data for avlskuld, der viser pattegrisenes fødselsvægt og beregner en overlevelse i kuldet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle