Begræns vandspildet i vådfoderkrybben

For at mindske vandspildet skal man først tjekke ventilernes ydelse.

Af Bjarne Knudsen, konsulent, SvineRådgivningen

I mange slagtesvinestalde med restriktiv vådfodring er vandventilen anbragt over krybben for at minimere vandspildet til gyllen.

Jeg ser ofte, at der står meget vand i krybben mellem fodringerne. Ved næste fodring skubbes vandet til krybbens ender. Det betyder, at grise der æder ved krybbeenderne får tyndt foder.

Foderoptagelsen og tilvækst bliver derfor for lav hos grisene og spredningen større.

For at mindske vandspildet skal man først tjekke ventilernes ydelse. I en del tilfælde yder ventilerne noget mere, end de anbefalede én liter pr. minut, i nogle tilfælde faktisk det tredobbelte! Når man ser på en gris, som drikker af sådan en ventil, er vandspildet meget synligt.

Ydelsen på ventilerne må derfor mindskes. Enten ved at dreje på reguleringsmekanismen inde i ventilen eller ved at montere en reduktionsventil på vandstrengen.

I forbindelse med bygning af nye stalde foretrækker jeg, at vandforsyningen sker via en drikkekop anbragt modsat krybben.

Læs flere aktuelle råd til bedriften i det nye nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer tirsdag 16. april.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle