Byggefirma: Grisesektoren risikerer at miste tilskudskroner

Flere griseproducenter, der har modtaget tilsagn om tilskudskroner i en støtteordning til farestier til løse, diegivende søer, når ikke i mål, advarer byggefirmaet Gråkjær.

Omstillingen til løse diegivende søer risikerer at blive forhalet, hvis ikke de 29 griseproducenter, der har modtaget tilsagn om tilskud til farestier til løse, diegivende søer i den seneste tilskudsordning, som havde ansøgningsfrist 10. januar, snart sætter fuld speed på deres projekter.

Opråbet kommer fra Nikolaj Langelund Roushmann og Nina Gamby, henholdsvis markedschef og miljøfaglig chef hos byggefirmaet Gråkjær, der et af landets største byggefirmaer inden for landbrug og har berøring med en lang række af de 29 tilskudsmodtagere.

To års tidsfrist

En af udfordringerne er, at denne tilskudsordning opererer med en to års tidsfrist fra 10. januar og ikke giver mulighed for forlængelse.

- Ordningen er noget snæver med tidsrammen, hvor tidligere ordninger har tilladt op til flere forlængelser for, hvornår staldprojekterne skulle stå klar, forklarer Nina Gamby.

Nikolaj Langelund Roushmann supplerer:

- Vi vil gerne have folk ud af busken nu. Vi vil gerne undgå, at projekterne ikke falder til jorden, og tilskudskroner ikke bliver udnyttet og sendes tilbage til EU. Det så vi ved en af de tidligere tilskudsordninger med slagtegrisestalde, hvor mange midler røg retur uden at blive udnyttet.

En anden problemstilling med de seneste års støtteordninger er, at der ikke har været krav om, at miljøansøgningen eller finansieringen skulle være på plads, inden ansøgningen om tilskud blev fremsendt til Landbrugsstyrelsen.

Og med en stigende sagsbehandlingstid for miljøansøgninger kan tidsfaktoren blive en alvorlig udfordring for gennemførelsen for en række af de nuværende projekter med farestier til løse diegivende søer.

- Nogle få af de projekter, vi er i berøring med, har lavet miljøansøgningen, men det tidligste projekt, der kommer i gang, er om tre-fire måneder, siger Nikolaj Langelund Roushmann og fortsætter:

- Der er allerede gået snart et halvt år ud af de to år, fordi tilsagnet om tilskud fra ordningen først blev givet for en lille måned siden. Dermed er en del af tiden gået, og griseproducenterne har ikke villet foretage sig ret meget, før de var sikre på, at de fik et tilsagn om tilskud. Heldigvis har tilsagnet om midler sat lidt skub i griseproducenterne.

Miljøansøgninger kan tage mere end et år

Nina Gamby er en del af Gråkjær Miljøcenter, der hjælper landmænd med blandt andet miljøansøgninger. Hun frygter, at netop miljøansøgningerne kan stikke en kæp i hjulet på mange projekter.

- Jeg har en kunde, der for at være i god tid ansøgte om miljøgodkendelse i marts 2022 og først nu har modtaget den. Selv om han var fremsynet, skal han også i gang for at nå i mål. Generelt må vi konstatere, at behandlingstiden for miljøansøgninger er stigende, og der kan godt gå 6-12 måneder med det. I nogle kommuner mere end 12 måneder, og så skal man også have en byggetilladelse, pointerer hun.

For at komme i mål inden for tidsfristen skal ens projekt været afsluttet senest 10. januar 2025.

- Det havde været fair, at fristen for at afslutte sit projekt var to år fra tilsagn om tilskuddet, siger Nikolaj Langelund Roushmann, der påregner alt mellem 6 og 12 måneder til miljøgodkendelse, et par måneder til design af projektet, tre måneder til projektering og fem måneder til selve byggefasen.

- Så kan man selv begynde at regne baglæns, siger han.

Faktaboks

Støtteordningen

Landbrugsstyrelsen administrerer støtteordningen, der havde frist for ansøgning til nye farestier til løse søer 10. januar 2023.29 søgte støtteordningen, hvor et krav var en stistørrelse på minimum seks kvadratmeter. Tilskudssatsen var 40 procent af projektets samlede tilskudsgrundlag, der blev beregnet ud fra faste standardomkostninger.25 millioner kroner var i første omgang afsat, men siden modtog alle ansøgere besked om, at deres projekt fik støtte.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle