Dan J: Håb for krisestøtte til svineproducenter

Svineproducenterne, som risikerer milliardtab på Ruslands boykot, får måske alligevel EU-hjælp til oplagring.

Der er godt nyt til de danske svinebønder, som er hårdt ramt af russisk boykot. EU-Kommissionen afgør til januar, om der skal ydes EU-støtte til ekstraordinær privat oplagring af det svinekød, de ikke kan komme af med til Rusland.
Kommissionen er på forhånd positivt stemt, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) under et møde i Bruxelles med sine europæiske kolleger.

- Ni lande bakkede op om den danske position. Og landbrugskommissær Phil Hogan, der jo ellers formelt har afvist det her før, sagde, at han er villig til at se på det igen, og at der vil komme en afklaring i januar, siger ministeren.
Moskva indførte i august importforbud mod europæiske fødevarer, herunder svinekød, som reaktion på EU's sanktioner efter Ruslands fremfærd i Ukraine.

Danske svinefarmere og slagterier har siden februar været pressede af et russisk importforbud. Det blev indført på grund af svinepest i Polen og Litauen, og senere kom gengældelsen af EU-sanktionerne.
Phil Hogan sagde i november, at det vil koste mindst 750 millioner kroner at oplagre svinekød i Danmark og andre lande.

- Jeg har ikke pengene, sagde Hogan til Ritzau.

Men det har han altså måske alligevel, nu hvor EU's 2015-budget er så godt som vedtaget. De danske svineproducenter står ifølge Landbrug & Fødevarer til at miste fire milliarder kroner i indtjening i år på grund af Ruslands boykot, der har tvunget priserne i bund.

Danmark eksporterede sidste år 131.000 ton svinekød til russerne til en værdi af 2,1 milliard kroner.
Hogan sagde ifølge Dan Jørgensen på mødet, at de danske argumenter har gjort indtryk, fordi så mange ministre tog ordet og støttede op. Kommissæren vil gå efter en målrettet støtte til dem, der bliver ramt.

- Det er også det, vi har argumenteret for. Vi vil ikke bevidstløst bare give støtte til at oplagre, understreger Dan Jørgensen.

- Det relevante er de produkter, som har været afsat i Rusland. Det er fedt og spæk og den slags, som er højværdiprodukter på det russiske marked, men som vi ikke kan få særligt meget for ude i verden, siger Dan Jørgensen.

Ordningen skal, såfremt den bliver til noget, være tidsbegrænset til seks måneder.

- Vi er fra dansk side ikke tilhængere af den slags ordninger. Det er kun, fordi det er en ekstraordinær situation, og så kan en midlertidig ordning hjælpe os med at åbne nye markeder, siger fødevareministeren.

/ritzau/

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle