Driftsleder: Jeg har aldrig oplevet noget lignende i 30 år - mange søer vil ikke rejse sig

Driftsleder Hans Jørgen Nielsen, Stenogård ved Vejle, har aldrig set så mange dårlige ben i transponderstalden, som han gør i øjeblikket - og det har medført et væsentlig øget forbrug af medicin.

Hans Jørgen Nielsen har været driftsleder på Stenogård et halvt års tid. Gården er beliggende lidt syd for Vejle med en produktionsstørrelse på 550 årssøer.  

Han oplever et højt antal søer, der ikke vil rejse sig i transponderstalden, og gennem hans 30 år i erhvervet har han aldrig oplevet noget lignende. 

"Det startede tilbage i juni måned, men er siden hen blevet endnu værre. I de sidste 14 dage har der især været høj forekomst af søer med problemer.", fortæller Hans Jørgen.

Tidligere skulle Hans Jørgen Nielsen og medarbejderne hjælpe omkring fem søer ind og spise i transponderstationen dagligt. Nu ligger niveauet på 10-12 søer.

Varmestress kan være årsagen

Med temperaturer tæt på 30 grader er det svært at undgå, at dyrene bliver påvirket.

På Stenogård oplever de, at søerne i transponderstalden er lettere dehydreret på grund af varmen, fordi de ikke drikker den optimale mængde vand fra vandventilerne i stierne. 

Samme problem eksisterer ikke i produktionens øvrige afsnit, hvor søerne ikke skal bevæge sig særlig langt for at nå vandventilerne. 

Ved et for lille vandindtag og nedsat ædelyst kommer søerne i energiunderskud, og det kan gøre dem mere modtagelige overfor sygdomme og skader. 

Hans Jørgen Nielsen oplever især problemer ved skulderblade og knæhaser. 

Typisk kræver de dårlige ben behandling, og med en stor forøgelse af antal søer i behandling anslår Hans Jørgen Nielsen, at de nu bruger to til tre gange mere medicin end tidligere. 

Øger fosformængde i foder

Ved nedsat appetit risikerer søerne at komme i underskud af monocalciumfosfat, der er tilsat foderet som fosforkilde. 

På hjemmesiden hos LVK, Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste, kan det læses hvorfor mængden af fosfor har betydning:

Fosformangel kan bl.a medføre stivsyge hos søer, hvilket kan være en medvirkende faktor til søer, der ikke vil rejse sig eller har en "stiv gang". 

Yderligere står det skrevet, at risikoen for bagpartssvaghed (downer syndrom) øges ved fosformangel.

På Stenogård prøver de derfor at afhjælpe problemet i transponderstalden ved at øge tildelingen af monocalciumfosfat til søerne.

Det er dog kun lidt over en uge siden, at mængden blev øget, og det er derfor for tidligt at konkludere, om det har haft nogen effekt. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle